Mainos
Mainos

Ylioppilaiden jatkosuunnitelmat vielä auki

Käsityö- ja taidealan ammattien kiinnostavuus on kasvussa. Moni uusista ylioppilaista haaveilee esimerkiksi vaatesuunnittelijan, artesaanin tai puusepän urasta.

Kaksi kolmesta kevään ylioppilaasta haluaa opiskella jatkossakin, mutta vain joka toinen tietää, mikä ala kiinnostaa. Valtaosa haaveilee aloittavansa opiskelun syksyllä, mutta kolmanneksella heistä ei ole aavistustakaan siitä, mille alalle hakeutuisi. Välivuoden pitäminen tai työelämään siirtyminen on joka viidennen mielessä. Vain alle viidellä prosentilla abeista ei ole vielä mitään tulevaisuudensuunnitelmia.

Tiedot käyvät ilmi opetusministeriön Opintoluotsi.fi-koulutustietopalvelun tekemästä kyselystä, johon vastasi miltei 2400 tämän kevään abiturienttia.

Kyselyn mukaan internet on ylivoimaisesti suosituin paikka, josta haetaan koulutustietoa. Peräti 70 prosenttia vastaajista kertoi hakevansa tietoa oppilaitosten nettisivuilta. Myös muut internetin koulutustietoa sisältävät sivut, kuten Opintoluotsi, ovat suosittuja.

Yli puolet vastaajista oli saanut tietoa myös opinto-ohjaajalta. Painettuihin oppaisiin on tutustunut 40 prosenttia vastaajista. Kavereilta saatuun tietoon luottaa 30 prosenttia vastaajista, mutta omilta vanhemmilta saatuun tietoon vain 15 prosenttia.

- Tietoa erilaisista mahdollisuuksista on kyllä saatavilla, mutta tietoa pidetään yleisesti vaikeaselkoisena ja sitä on liian paljon. Yli 70 prosenttia vastaajista sanoo kuitenkin tietävänsä, mitä opiskellen he pääsevät uratavoitteisiinsa, Opintoluotsi.fi -palvelun suunnittelija Anne Karkulahti sanoo.

Ammatillisten vaihtoehtojen runsaus heijastuu koulunsa päättävien suosikkiammattien valintaan. Kestosuosikit insinööri, lääkäri ja opettaja ovat yksittäisistä ammateista vain hieman muita suositumpia. Uutta on käsityö- ja taidealan ammattien kasvava kiinnostavuus. Moni haaveilee vaatesuunnittelijan, artesaanin ja puusepän urasta.

Abit kertoivat valitsevansa uran oman kiinnostuksen perusteella, mutta myös hyvä palkka, valitun ammatin arvostus ja uralla kehittyminen ovat vastaajille tärkeitä. Helppo opiskelupaikan saanti, opiskelun edullisuus, lyhyt opiskeluaika tai kavereiden ratkaisut ovat vaikuttaneet vain harvojen vastaajien valintoihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme