Mainos

Ylioppilastutkinnon arvostelumalli muuttuu

Ylioppilastutkintolautakunta on päässyt tänään sopuun uudesta laskentakaavasta ylioppilaskokeiden arvioimiseen.

Uudistuksen tavoitteena on, että arvosanoista saataisiin entistä vertailukelpoisempia yliopistojen ja korkeakoulujen pääsykokeita varten.

Ylioppilaskokeiden arvioinnissa on jo pitkään ollut käytössä Gaussin käyrä eli normaalijakauma, jonka perusteella kokelaille on jaettu tietty määrä arvosanoja. Esimerkiksi parhaan arvosanan eli laudaturin on saanut viisi prosenttia, samoin hylätyn eli improbaturin.

Uudistus ei poista Gaussin käyrää, mutta tulevaisuudessa arvosanat jaetaan normaalijakauman mukaisesti sekä kevään että syksyn kirjoittajien tulosten perusteella. Laskukaavassa standardoitujen yhteispisteiden keskiarvoista saadaan vertailukelpoinen indikaattori kunkin aineen ja kirjoituskerran kirjoittaneille. Malli todennäköisesti lisää parhaiden arvosanojen määrää vaikeina pidetyissä aineissa.

Nykymalli johtanut taktikointiin

Ylioppilastutkintolautakunta on pitänyt ongelmallisena, että tietyissä aineissa kirjoittajajoukko on varsin valikoitunut ja hyviä arvosanoja on näin ollut vaikea saada. Toisaalta opiskelijat ovat voineet valita helppoina pidettyjä aineita saadakseen parempia arvosanoja. Myös kevään ja syksyn kirjoittajat ovat olleet erilaisia.

-Tiedämme opiskelijoiden, opinto-ohjaajien ja opettajien kertomusten perusteella, että taktikointia on ollut paljonkin. Tietyissä aineissa kirjoittajien määrien muutokset ovat olleet hyvin dramaattisia ja ripeitä, ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Patrik Scheinin sanoo.

Uudistus koskee ensi keväästä alkaen keskimääräistä vaikeampina pidettyjä aineita, vuonna 2016 uutta mallia on tarkoitus soveltaa kaikissa aineissa.

Patrik Scheininin mukaan korjausliike tapahtuu vähitellen, joten kirjoittajien ei kannata taktikointimielessä odottaa muutosten voimaantuloa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot