Mainos
Mainos

Ylioppilastutkinto jatkossakin vain kotimaisilla kielillä

Opetusministeriön työryhmän mielestä ylioppilastutkinto pitäisi jatkossakin suorittaa vain kotimaisilla kielillä. Ylioppilastutkinnon kirjoittamista englanniksi on kokeiltu muutaman vuoden ajan, mutta työryhmän mukaan tulokset eivät puolla järjestelyn vakinaistamista. Muissakin maissa kansallinen ylioppilastutkinto suoritetaan yleensä kansallisilla kielillä, muistuttaa työryhmä.

Vieraskielistä koetta oli kaavailtu maahanmuuttajia sekä ulkomailla asuneita tai vieraalla kielellä opiskelleita suomalaisnuoria varten. Hallitusneuvos Zoe Pohjanvirta opetusministeriöstä huomauttaa, että suomen oppiminen on joka tapauksessa tärkeää Suomeen jääville maahanmuuttajille. Toisaalta äidinkieli on jo pelkästään identiteetin kannalta tärkeä myös ulkomailla asuneille tai vieraskielistä opetusta saaneille suomalaisille.

Kokeiluun osallistuneet suomalaisoppilaat menestyivät yleensä hyvin englanninkielisissä kirjoituksissa, mutta maahanmuuttajien tulokset olivat heikot, kertoo Pohjanvirta. Hyvin harvat Suomeen muuttaneet puhuvat englantia äidinkielenään.

Vaikka ylioppilastutkinto kirjoitetaan kotimaisilla kielillä, kouluissa annettaneen jatkossakin yhä enemmän vieraskielistä opetusta. Erikoislukioissa on mahdollista suorittaa englanniksi kansainvälinen IB-ylioppilastutkinto.
(STT))

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme