Mainos

Ylipainoa ei mielletä sairaudeksi - etenkin naiset hakeutuvat yksityisklinikoille

Lihavuusleikkaukset ovat lisääntyneet, ja etenkin nuoria potilaita on enemmän, kerrotaan yksityissairaaloista. Lihavuusleikkauksia tehdään vaikean ylipainon vuoksi.

Terveystalo leikkaa Oulussa ja Helsingissä vuosittain vajaa sata potilasta. Leikkaukseen hakeutuvista 40 - 50-vuotiaista suurin osa on naisia.

– Ikäraja leikkaukselle on 18-vuotta, ja nuorimmat leikatuista ovat olleet 20-vuotiaita, sanoo Terveystalon vatsaelinkirurgian ylilääkäri Timo Heikkinen.

Myös Eiran sairaalasta kerrotaan, että kahden vuoden aikana lihavuusleikkauksiin tulevien potilaiden määrä on kasvanut. Heistä valtaosa on yhä naisia, mutta myös miehet hakeutuvat leikkaukseen entistä aktiivisemmin. Tyypillistä on, että moni haluaa leikkaukseen ennakoivasti esimerkiksi sukurasituksen vuoksi.

Julkisella puolella tiukka seula - moni turvautuu yksityiseen

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään merkittävästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Viime vuonna Suomessa leikattiin julkisella ja yksityisellä puolella yhteensä noin 800 potilasta, kun Ruotsissa leikkauksia tehtiin 8000 ja Norjassa sekä Tanskassa noin 5 000.

– Suomessa säännökset on tehty niin tiukoiksi, etteivät leikkaukseen pääse kaikki halukkaat, ylilääkäri Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan Suomessa lihavuusleikkaukseen liittyy edelleen asenteellisuutta ja tiedonpuutetta.

Julkisella puolella leikkaukseen pääsy edellyttää sairaalloista ylipainoa. Painoindeksin täytyy olla yli 45. Jos ylipainoon liittyy oheissairauksia, leikkaukseen vaadittava indeksiraja on 35. Esimerkiksi Ruotsissa painorajaksi on viime aikoina suositeltu indeksiä 35, eikä siihen sisälly vaatimuksia muista sairauksia.

Nuoret naiset väliinputoajia

Heikkinen sanoo, että Suomessa väliinputoajia ovat etenkin nuoret naiset, joille liikalihavuus voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Nuoremmilla liikalihavuuteen liittyy harvoin muita sairauksia, jolloin kynnys päästä julkisen sairaanhoidon asiakkaaksi voi olla erittäin korkea.

Tällä hetkellä Kela ei korvaa lihavuuseikkausta, vaan lasku jää asiakkaan maksettavaksi. Eiran sairaalassa leikkauspaketti maksaa 12 600 euroa. Yksityisellä puolella hinnoissa ei juuri ole eroja.

Leikkaus kohentaa elämänlaatua

Liikalihavuutta hoidetaan mahalaukun ohitus-, kavennus-, ja pantaleikkauksilla. Leikkaukset tehdään yleensä tähystämällä.

Julkinen puoli ei tee lihavuusleikkauksen jälkeisiä ihon kiristysleikkauksia, vaan se jää potilaan vastuulle. Yksityisillä klinikoilla etenkin vastanahan kiristysleikkaukset ovat lisääntyneet selvästi.

– Se on kannattavaa potilaan kannalta, kun nahka on leikkauksen jälkeen kymmenen numeroa liian iso, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov Eiran sairaalasta.

Popovin mukaan ihonkiristysleikkauksia tehdään viikottain. Tyypillisesti niitä tehdään painoa pudottaneille nuorille ja aktiivisille ihmisille, joille roikkuva nahka aiheuttaa ongelmia.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot