Mainos
Mainos

Ylivilkkaushäiriöstä kärsivien lääke on loppu

Monet tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä kärsivät ovat olleet viikkokausia pulassa, sillä heidän tarvitsemansa lääke on lopussa apteekeista. Lääkettä on tarkoitus ottaa säännöllisesti, joten sen loppuminen vaikuttaa sitä käyttävien elämään heti.

- On piinallista, kun ihminen ei yhtäkkiä saakaan sitä lääkettä, joka sopii hänelle ja auttaa häntä, harmittelee neurologian erikoislääkäri Matti Iivanainen.

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö- eli ADHD-potilaita hoitava Iivanainen selittää, että lääkkeen tarkoitus on auttaa potilasta keskittymään ja saamaan käytännön asioita hoidettua. Nyt loppumaan päässeestä Dexedrine-nimisestä lääkkeestä on hänen mukaansa ollut apua monille.

- Se sopii monille erinomaisesti. Moni pystyy käymään töissä sen ansiosta, ja osa sen käyttäjistä on työssään korkeassa asemassa.

ADHD:hen on muitakin lääkkeitä, ja Iivanainen onkin määrännyt potilailleen muuta lääkitystä Dexedrinen tilalle. Lääkityksen vaihtaminen voi kuitenkin olla potilaille hyvin stressaavaa. He eivät voi tietää, auttaako uusi lääke, ja vaikka se auttaisi, kestää aikansa löytää kullekin potilaalle sopiva annostus.

Tammikuun lääke-erää odotetaan yhä

Dexedrinen maahantuoja Tamro vakuuttaa tehneensä kaikkensa sen eteen, että lääkettä saataisiin mahdollisimman pian taas myyntiin.

- Tilasimme sitä jo joulukuussa, ja tehtaalta luvattiin, että sitä toimitetaan tammikuun aikana. Heillä on kuitenkin ollut tuotantovaikeuksia, eikä silloin luvattu erä ole vieläkään tullut, pahoittelee tuotepäällikkö Kerstin Carlsson Tamrosta.

Tällä tietoa lääkettä saadaan Suomeen seuraavan kerran viikolla 15.

Lääkkeen britannialainen valmistuttaja UCB Pharma myöntää tuotantovaikeudet. Yhtiön hankintajohtaja Brian Ginger kertoo, että Dexedrineä valmisti aiemmin heidän alihankkijansa Inyx, joka meni viime vuonna konkurssiin. Rahasotkut vaikuttivat myös lääkkeiden tuotantoon.

Inyxin talousvaikeuksien lisäksi tuotantoa hidasti se, että Britannian lääketurvallisuutta valvovat viranomaiset olivat tyytymättömiä tapaan, jolla Dexedrineä tuotettiin. Ginger vakuuttaa kuitenkin, etteivät viranomaiset pitäneet itse tuotetta millään tapaa vaarallisena.

- Meitä ei kielletty myymästä sitä, eikä meidän käsketty vetää myynnissä olevia lääke-eriä takaisin. Valmistusprosessiin kuitenkin haluttiin lisää tarkistuksia, mikä viivästytti tuotantoa entisestään.

Dexedrinen valmistus on sittemmin siirtynyt Recipharmille, ja Ginger uskoo vakaasti, etteivät tuotanto-ongelmat enää toistu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme