Mainos
Mainos

Ympäristöasiat teemana Kajaanin asuntomessuilla

Kajaanin asuntomessut avataan yleisölle tänään. Rakentamisen yhdeksi teemaksi on nostettu kestävä kehitys, ekologisuus. Alueella on lukuisia ekologisia ratkaisuja. Muun muassa asfaltit ovat uusiotavaraa, katujen valaistus säädettävissä ja jätteet pyritään lajittelemaan. Ne kerätään yhteisiin säiliöihin.

350-vuotiaan Kajaanin Onnelassa perinteiset ja modernit asumisen muodot tervehtivät tulijaa. Alueen rehevää luontoa on pyritty suojelemaan mahdollisimman paljon. Yksi messujen kantavista teemoista onkin ekologisuus ja Onnelassa ympäristöystävällisiä ratkaisuja onkin viljalti.

-Alfaltit ovat uusiotavaraa ja reunakivet kierrätystavaraa. Alueen sadevedet imeytetään ja nekin puhdistetaan ennen kuin ne menevät luontoon. Valaistuksessa ekologisuus näkyy muun muassa puisina valaisinpylväinä. Valaistus on säädettävissä, ja jos on tarvetta voidaan valaistusta yön ajaksi hämärtää, selvittää aluevalvoja Heikki Juntunen.

-Jätehuollossa meillä on sillä tavalla, että on perustettu jätehuolto-osuuskunta, johon kaikkien omakotitalojen on ollut pakko liittyä. Tällä tavalla omakotitalot saadaan lajittelun piiriin. Alussa tuli epäilyksiä, että miten pitkä matka roskapussin viemisessä on, mutta tähän mennessä kaikki ovat olleet tyytyväisiä, kertoo Juntunen.

Alueelta löytyy myös varsinainen ekokoti. Matalaenergiatalossa lämpöä ei haaskata harakoille, vaan muun muassa tontti- ja pohjaratkaisut, ikkunoiden aurinkoenergiaa hyödyntävä sijoitus ja paksu lämpöeristys kutistavat lämmitysenergian kulutusta.

-Matalaenergiaratkaisu vaikuttaa vuodessa noin 2000 markan säästön verrattuna normaalilla tavalla rakennettuu taloon, kertoo Kainuun sähkön projektipäällikkö Olli Kakkinen.

Talon materiaalit ovat luonnosta. Talo on esimerkiksi maalattu keltamultamaalla, joka on valmistettu ruis- ja vehnäjauhoista perinteisesti keittämällä. Yksityiskohtana mainittakoon vielä komposti-wc.

Messualueella on yhteensä parikymmentä omakotitaloa sekä kerros- ja rivitaloja ja lisäksi myös palvelutalo ikääntyneille ja liikuntaesteisille.

Saunauutuus on elementtisauna, jonka voi istuttaa helposti kerrostaloasuntoon. Sauna tuodaan asuntoon paloina, joista se kootaan.

-Tällaisesta saunasta sanotaan myös, että se ei synnytä juuri kosteusvaurioita, kertoo tiedotuspäällikkö Marianne Vähä-Rainio.
-Se perustuu muutamaan seikkaan: seinän ja saunaelementin välissä on on ilmaa ja se ei ole ihan kiinni seinässä. Toisaalta tuuletukseen tällä on alhaalla ilmastointiventtiilit , joista kulkee raitis ilma sitten sisään, Vähä-Rainio sanoo.

Asfalttisparkkipaikalla nököttää sinivihreä vajaan 60 neliön omakotitalo. Tämä on mahdollinen koti sinkuille tai pienelle perheelle. Ankean oloinen sijoitus messualueella paljastaa tämän talon jipon.

-Se on valmistalo, joka on kuljetettu tänne ihan kokonaisena talona pyörien päällä. Se on tehty rakenteeltaan niin vahvaksi, että se kestää matkat hyvin, kertoo Marianne Vähä-Rainio. Tämän idean mukaan talon siis pystyy periaatteessa ottamaan mukaansa, jos seudut ja maisema alkavat tympäistä.

Onnela on vastaus monen unelmiin ja messuilla voi nähdä aikaisempaa selvemmin tulevien asukkaiden kädenjäljen. Alueen liki kaikki omakotitalot ovat jo löytäneet isäntänsä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme