Mainos

Ympäristöjärjestöt esittävät 500 uutta suojelukohdetta

Ympäristöjärjestöt ehdottavat 500 uutta suojelukohdetta valtion maille. Kohteita on eri puolilla Suomea ja ne vaihtelevat kooltaan hehtaarista yli 10 000 hehtaariin. Esitysten yhteispinta-ala on lähes 150 000 hehtaaria.

- Kohteita on Etelärannikon Raaseporista Länsi-Lapin Kolariin asti. Siellä on metsiä, soita ja niiden muodostamaa mosaiikkia, kertoo metsäasiantuntija Panu Kunttu WWF Suomesta.

Hallitusohjelman mukaan Metsähallituksen on löydettävä valtion mailta noin 15 000 hehtaaria uusia suojelukohteita osana Etelä-Suomen metsien Metso-suojeluohjelmaa. Järjestöjen suojeluesitykset on tarkoitettu avuksi uusien suojelukohteiden löytämiseen.

- Järjestöt haluavat varmistaa, että tämä kierros, jonka Metsähallitus tulee tekemään omissa metsissään, että siinä on mukana myös nämä kaikki arvokkaimmat kohteet, jotka ovat tulleet järjestöille kartoituksissa vastaan, perustelee Panu Kunttu.

Suojeluesityksen ovat tehneet WWF Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto, BirdLife Suomi, Greenpeace ja Luonto-Liitto.

Metsähallitus ei luovu hakkuista

Metsähallitus otti järjestöjen esityksen kohteliaasti vastaan.

- Tämä on hyvin rakentava esitys. Se helpottaa meidän työtämme, kun saadaan valmiiksi ajateltu paketti karttoineen. Toki täytyy sanoa, että esitys on aika laaja siihen nähden, mikä meillä on suojelutavoitteena, muotoilee Metsähallituksen ympäristöpäällikkö Antti Otsamo.

Järjestöt vaativat, että Metsähallitus pidättäytyisi hakkuista kaikilla järjestöjen esittämillä alueilla seuraavat kaksi vuotta. Tähän Metsähallitus ei aio sitoutua.

- Tämä on aika haastava vaatimus, koska meillä on samaan aikaan tulostavoitteet, jonka mukaan meidän pitää tuottaa tietty määrä raaka-ainetta Suomen teollisuuden käyttöön, sanoo Antti Otsamo.

Otsamo kuitenkin lisää, että suojeluesityksen kohteet käydään tarkemmin läpi ennen mahdollisten hakkuiden aloittamista.

- Tottakai täytyy tarkemmin katsoa, että onko suojeluvetoomuksessa ollut totuutta pohjalla riittävästi.

Metsähallituksen pitäisi saada esityksensä uusista valtion maiden suojelualueista valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Etelä-Suomen metsien suojelu jäljessä tavoitteista

Pelkkä valtion maiden suojelu ei riitä Etelä-Suomen metsien suojelutavoitteiden saavuttamiseen. Yksityismaiden vapaaehtoisessa suojelussa on edetty tavoitteita hitaammin. Metso-ohjelmassa on saatu suojeltua vasta viidesosa tavoitteena olevasta 96 000 hehtaarin suojelutavoitteesta. Alunperin tavoite piti saavuttaa vuoteen 2016 mennessä, mutta nyt hallitus on siirtänyt tavoitteen loppuaikaa vuoteen 2020.

- Tutkimusten mukaan arvokkaimmat kohteet löytyvät yksityismailta. Toivottavasti Metso-ohjelman rahoituista lisätään niin, että yksityismaiden lehdot ja muut arvokkaat luontotyypit saataisiin turvaan, toivoo Antti Otsamo. WWF:n Panu Kunttu on rahoitustarpeen lisäämisestä samaa mieltä.

- Metson perusongelma on se, että sekä henkilöstöresurssit että rahoituskehys ovat riittämättömiä. Yksitysimaiden kohteiden rauhoittamiseen tarvittaisiin kymmenen miljoonan euron lisärahoitus joka vuosi.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 17.10.2012)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot