Mainos
Mainos

Ympäristöjärjestöt moittivat hallitusta luonnonsuojelun leikkauksista ja kiittävät Porkkalan kansallispuistosta

Ympäristöjärjestöt löytävät hallitusohjelmasta sekä kiitettävää että moitittavaa.

Järjestöt ovat huolissaan puun käytön lisäämisestä 15 miljoonalla kuutiometrillä. Huolta herättää myös metsien ja soiden suojelu. Hallituksen veropoliittinen linjaus puolittaa luonnonsuojelualueiden hankintamäärärahat. Soidensuojelun jatko on maanomistajien vapaehtoisuuden varassa.

- Luonnonsuojelun määrärahat ovat häviävän pieni osa kokonaisbudjetista, mutta ne ovat ensiarvoisen tärkeitä suomalaisen luonnon monimuotoisuudelle ja maaseudun hyvinvoinnille. Leikkaukset ovat suositun METSO-ohjelman loppu. Kun samaan aikaan suunnitellaan ennätysmäistä hakkuiden lisäämistä, hallitusohjelma ei todellakaan ole kestävällä pohjalla, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

- METSO-ohjelman rahoituksen ja luonnonsuojelualueiden hoidon määrärahojen tuntuva leikkaaminen on valitettavaa, toteaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Tuplaministerin työmäärä huolettaa

Järjestöjä kismittää myös kirjaus jätevesiasetuksen huomattavasta lieventämisestä. 

Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhdistämisen pelätään vähentävän ja heikentävän ympäristötutkimusta.

Järjestöjä huolettaa myös yhdistetyn liikenne- ja ympäristöministerin laaja työsarka.

- Onnistuuko vaativien ja toisistaan erillisten tehtäväkenttien hoitaminen yhdeltä ihmiseltä? Vaarana on ympäristöasioiden jääminen muiden tehtävien jalkoihin, pelkää Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Heta Hyvärinen.

- On selvää, että uudella ministerillä tulee olemaan työntäyteiset neljä vuotta kahden ministeriön johdossa. Ilmastokriisi ei hellitä ja luonnonvarojen käytölle on tulossa lisää paineita. Niinpä päätöksentekoa ei saa ohjata lyhytnäköinen taloudellisen hyödyn tavoittelu, vaan myös luonnon hyvinvointi on otettava huomioon, sanoo Liisa Rohweder.

Kiitosta uusiutuvan energian lisäämisestä

Järjestöt löytävät hallitusohjelmasta myös ympäristön kannalta myönteisiä kirjauksia.

- Kiertotalouden kehittäminen, hiilestä luopuminen ja uusiutuvan energian lisääminen ovat hienoja tavoitteita. Nyt tarvitaan konkretiaa eli todelliseen energiaremonttiin sitoutumista, muistuttaa Rohweder. 

Hän kuitenkin lisää, etteivät turpeen käytön jatkaminen ja tuulivoiman tukien rajoittaminen tue hallituksen tavoitteita.

Järjestöt ovat tyytyväisiä päätökseen perustaa Porkkalaan uusi kansallispuisto vuonna 2017. Kiitosta kerää myös lohi- ja meritaimenstrategian sekä kalatiestrategian toteuttaminen. Järjestöjen helpotukseksi hallitus ei myöskään aio avata koskiensuojelulakia.

 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot