Mainos
Mainos

Ympäristöjärjestöt suhtautuvat epäillen ilmastokokouksen antiin

EU:n ja Yhdysvaltain ilmastoviranomaiset neuvottelevat Helsingissä huomenna alkavassa kokouksessa.

Ympäristöjärjestöt suhtautuvat epäillen Helsingissä huomenna alkavan EU:n ja Yhdysvaltain välisen ilmastokokouksen antiin. Korkealla virkamiestasolla järjestettävän kokouksen isäntinä toimivat ympäristöministeri Jan-Erik Enestam ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.

Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta ei usko, että Kioton ilmastosopimuksen ulkopuolelle jättäytynyt Yhdysvallat on valmis mihinkään sellaiseen, mikä todella riittäisi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

-Mitään kovin suuria ei ole odotettavissa niin kauan kuin Bush on presidenttinä, Myllymäki arvioi.

Suomen luonnonsuojeluliiton EU-koordinaattori Tuuli Kaskinen ei myöskään usko, että Helsingin tapaamisesta saadaan mitään käänteentekevää aikaiseksi, mutta muistuttaa, että Yhdysvaltojen pitäminen mukana ilmastodialogissa on tärkeää tulevaisuuden kannalta.

-On äärimmäisen tärkeää viedä keskustelua eteenpäin. Mitä enemmän Yhdysvallat on nyt mukana, niin sitä enemmän se luo pohjaa sille, että meillä on vuonna 2012 uusi ilmastosopimus, joka silloin astuu voimaan, Kaskinen linjaa.

Neljän vuoden hiljaisuus

Ympäristöministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Aira Kalela pitää Helsingin tapaamista tärkeänä edistysaskeleena Atlantin ylittävässä ilmastokeskustelussa, sillä neljän viime vuoden aikana EU ja Yhdysvallat eivät juuri ole ilmastoasioista keskustelleet.

-Ruotsin puheenjohtajakauden jälkeen tällä saralla ei ole tapahtunut yhtään mitään. Oli merkittävä läpimurto, että viime kesäkuussa Itävallan EU-Yhdysvallat-huippukokouksessa saatiin aikaan päätös tämän kokouksen järjestämisestä, Kalela sanoo.

Kalelan mukaan Helsingin kokouksessa on määrä keskustella konkreettisista asioista, kuten hiilidioksidipäästöjä vähentävästä teknologiasta ja autojen biopolttoaineista. Helsingin tapaamisessa on määrä tunnistaa osapuolia eniten kiinnostavat keskustelunaiheet, joiden tiimoilta yhteistyötä jatketaan.

Seuraava ilmastotapaaminen on määrä järjestää Yhdysvalloissa.

-Toivottavasti se saadaan järjestetyksi jo Saksan puheenjohtajuuskaudella, Saksalla on EU:ssa sen verran poliittista painoarvoa, Kalela toivoo.

Ei taivutella mukaan Kiotoon

Kalelan mukaan Helsingissä ei yritetä taivutella Yhdysvaltoja mukaan Kioton sopimukseen. Hänen mukaansa on liioittelua sanoa, että Yhdysvalloissa ei tehdä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

-Yhdysvalloissa on jo kymmenkunta osavaltiota asettanut itselleen päästövähennystavoitteen. Esimerkiksi Kaliforniassa on 25 prosentin päästövähennystavoite. Tämä lisäksi lähes sata kaupunkia on asettanut päästövähennystavoitteen, Kalela kertoo.

Kalela uskoo, että amerikkalaiset ovat Helsingissä liikkeellä tosissaan, ja että he haluavat saada edistystä aikaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhdysvaltojen delegaatiota johtavat varaulkoministeri Paula Dobriansky ja varaenergiaministeri David Garman.

-En usko, että näin korkeilla henkilöllä olisi aikaa tulla tänne kahdeksi päiväksi puhumaan pehmeitä. Kyllä tämä on ihan vakava yritys keskustella vakavista asioista, Kalela sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme