Mainos
Mainos

Ympäristöjärjestöt tyrmäävät Pekkarisen päästöoikeussuunnitelmat

Kauppa- ja teollisuusministeriön suunnitelmat siitä, että valtio ostaisi osan suomalaisyritysten tarvitsemista päästöoikeuksista ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton.

Esimerkiksi rauta- ja terästeollisuus ja öljynjalostamot tuottavat paljon hiilidioksidipäästöjä. Näitä ilmaston lämpenemistä nopeuttavia päästöjä yritetään vähentää päästökaupan avulla.

Kauppa- ja teollisuusministerin mielestä päästöoikeuksien osto tulee teollisuudelle liian kalliiksi. Ministeri Mauri Pekkarinen onkin sitä mieltä, että valtion pitäisi ostaa osa yritysten tarvitsemista päästöoikeuksista.

Eilen julki tullut ehdotus sai heti ristiriitaisen vastaanoton.

- Lähtökohtana pitää olla se, että teollisuusmaat itse ratkaisevat nämä ongelma. Ei se, että halpoja päästöoikeuksia ostetaan markkinoilta, sanoo energia-asiantuntija Tuuli Kaskinen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

- Se on kovin järkevää ja meidän energia- ja ilmastostrategian mukaista. Samaahan tekevät Hollanti, Espanja, Italia, jotka jäävät vielä kauemmas Kioto-tavoitteista, kommentoi puolestaan toimialajohtaja Mikko Kara VTT:stä.

Päästökauppa toimii niin, että yritys, joka tuottaa päästöjä enemmän kuin sille annettu kiintiö, joutuu ostamaan lisää päästöoikeuksia sellaiselta yritykseltä, joka alittaa omat päästötavoitteensa. Jos ministeri Pekkarisen esitys toteutuu, valtio ostaa yritysten puolesta osan niiden tarvitsemista päästöoikeuksista.

Onko tässä käymässä niin, että veronmaksajat maksavat teollisuuden päästövähennyksiä?

- Ne rahat, jotka voitaisiin käyttää suomalaiseen teollisuuteen ja osaamiseen ja omaa teknologian kehittämiseen, niitä siirretään nyt muualle, vastaa Luonnonsuojeluliiton Kaskinen.

VTT:n Karan mukaan tällainen kytkentä on ehkä vähän suoraviivainen.

Sitä, miten paljon päästökaupan avulla pystytään hidastamaan ilmastonmuutosta, on vielä liian aikaista sanoa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme