Mainos

Ympäristöjärjestöt tyrmäävät Talvivaaran uraaniluvan

Ympäristöjärjestöjen mielestä Talvivaaran kaivokselle myönnetty uraanilupa uhkaa Suomen ympäristöä ja turvallisuutta.

- Lupaa ei olisi pitänyt myöntää. Talvivaara on harjoittanut huonoa ympäristöasioiden hoitoa ilman uraanikaivostoimintaakin. Uraani on sekä kemiallisesti että radioaktiivisesti vaarallinen aine, en usko, että tämä lupaa hyvää, muotoilee Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen.

Myös Luonto-Liitto ja Greenpeace vastustavat uraanin talteenottoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan uraanin talteenotto vähentää uraanin ympäristövaikutuksia, koska kyseessä on jo nykyisin kaivoksen toiminnassa syntyvän uraanin talteenotto. Tarkoitus ei ole louhia erikseen malmia talteenottoa varten. Tämä ei vakuuta luonnonsuojelijoita.

- Eihän sitä uraania oteta talteen ilman aietta myydä sitä maailman markkinoille. Ennen pitkää uraani päätyy ydinvoimalan korkea-aktiivisena jätteenä säilytettäväksi jossakin, sanoo Nissinen.

Järjestöt vaativat kaivoksen sulkemista

Talvivaaralle ei myönnetty lupaa muualta tuotavien malmien sisältämän uraanin talteenottoon Sotkamossa.

- Tämä on hyvä uutinen, mutta mahdollisuus siihenkin jätettiin auki. Jos yhtiö hakee lupaa myöhemmin ja teettää ympäristövaikutusten arvioinnin ja täyttää muut lupaehdot, lupa tähänkin voidaan myöntää, varoittaa Nissinen.

Järjestöjen mielestä Talvivaaran toiminta pitäisi keskeyttää.

- On kummallista, että kaivos voi jatkaa toimintaansa keskeyttämättä, vaikka toiminta ei ole lupaehtojen mukaista. Talvivaaran toiminta pitäisi keskeyttää, kunnes kaivos kykenee noudattamaan ympäristövaatimuksia, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Luonnonsuojeluliiton Jouni Nissinen on samaa mieltä.

- Kyllä kaivos pitäisi sulkea ainakin siihen asti, että nykyiset ympäristöongelmat saadaan hallintaan. Kaivos on toiminut vasta pari vuotta ja jo nyt on havaittu näinkin merkittäviä ympäristöongelmia. Uraanilupa myönnettiin 42 vuodeksi ja tämä on kyllä pelottava kehitys.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot