Mainos
Mainos

Ympäristökeskus: Tulvariski koko maassa syksyn ajan

Suomen ympäristökeskus varoittaa, että tulvariski jatkuu suurena talven tuloon asti koko maassa. Maaperän märkyyden takia runsaat sateet aiheuttavat nyt tulvia lähes missä tahansa.

Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan viime viikkojen tulvat näyttävät olevan pääosin ohi, vaikka esimerkiksi Satakunnassa Poosjärvessä vesi on yhä korkealla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulvariski on kuitenkin edelleen suuri niin tulvista kärsineellä alueella kuin muualla maassakin.

Tulvariski jatkuu ainakin pakkastalven tuloon asti. Silloin vaarana ovat vielä jokien hyydetulvat. Ympäristökeskus kehottaakin kiinteistöjen omistajia varautumaan tulviin.

– Tilanne on herkkä, koska maa on sateiden jäljiltä vedellä kyllästynyt. Jos jossain sataa rankasti, esimerkiksi 50 millimetriä, syntyy tulvia, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Tulvasuojaus asukkaiden omalla vastuulla

Ranta-asukkaiden ja kesämökkien omistajien kannattaa selvittää, kuinka korkealle vesi voi nousta. Veneet, laiturit ja irtonaiset tavarat tulee siirtää riittävän ylös ja kiinnittää kunnolla. Väliaikaisten suojapenkereiden tarve on hyvä arvioida ja niiden tekemiseen on hyvä varautua myös omatoimisesti.

– Kiinteistöjen tulvasuojaus on omistajan ja asukkaan omalla vastuulla, koska kriisitilanteessa pelastuslaitoksen voimavarat eivät riitä kaikkien vaarassa olevien kohteiden suojaamiseen, toteaa neuvotteleva virkamies Minna Hanski maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lokakuun tulvat poikkeuksellisia

Pohjanmaalla ja Satakunnassa Karvianjoen alajuoksulla on viime viikkoina kärsitty poikkeuksellisista syystulvista. Esimerkiksi Kyrönjoen Skatilassa koettiin suurin tulva sataan vuoteen, jos kevättulvia ei huomioida. Karvianjoella Isojärven vedenpinta nousi myös sulan ajan ennätykseen ja vain muutaman sentin päähän korkeimmasta kevättulvasta vuoden 1960 jälkeen.

– Poikkeukselliset tulvat syksyllä sopivat niihin ilmastonmuutosarvioihin, joita Suomen osalta on tehty. Tulvat lisääntyvät arvioiden mukaan Suomessa syksyisin ja talvisin samoin kuin kesäkauden rankkasadetulvat, yli-insinööri Mikko Huokuna Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sateet jatkuvat

Suomi on edelleen matalapaineiden reitillä ja uusia sateita kulkee maamme yli jatkuvasti.

– Loppuviikolla runsaimmat sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa. Jo keskiviikkoaamuna voimakas sadealue saapuu etelärannikolle. Päivän aikana runsaita sateita tulee maan etelä- ja itäosassa, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Etelä- ja Keski-Suomessa sateet tulevat vetenä, mutta pohjoisessa sataa viikon varrella myös lunta.

Lähipäivien sateet saattavat nostaa virtaamat jälleen tulvakorkeuksiin Etelä-Pohjanmaalla. Ympäristökeskuksen mukaan virtaamat jäänevät kuitenkin selvästi reilun viikon takaista pienemmiksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme