Mainos
Mainos

Ympäristökomissaari vieraili Helsingissä

Helsingissä tänään vierialllut ympäristöasioista vastaava EU-komissaari Stavros Dimas painottaa, että EU:n päätömarkkinat toimivat omalla painollaan, eikä niihin puututa.

EU yrittää pelastaa vaikeuksiin ajautuneen päästökaupan. Helsingissä tänään vieraillut EU:n ympäristökomissaari Stavros Dimas vetoaa jäsenmaihin, jotta yksikään maa ei ennen määräpäivää kertoisi, miten paljon päästöjä ne viime vuonna aiheuttivat.

Päätöoikeuksien hinnat romahtivat viime viikolla, kun useat EU-maat paljastivat tarvinneensa vain osan niille annetuista päästöoikeuksista. Eräiden arvioiden mukaan koko kauppajärjetselmä on pilalla, mutta ainakin se on vaikeuksissa.

Päästökauppa on EU:n tärkein keino vähentää hiilidioksiidipäästöjä. Niinpä päästökaupan hintaromahdus on vakava takaisku EU:n ympäristöpolitiikalle.

Hinnat romahtivat kun selvisi, että useat EU-maat eivät ole tarvineet kaikkia niille annettuja päästöoikeuksia. Markkinat alkoivat aprikoida, että päästöoikeuksia on jaettu liian löysällä kädellä.

Komissio ei tätä ainakaan vielä myönnä. Viime vuoden tilanteeseen saattoi vaikuttaa ratkaisevasti esimerkiksi se, että oli tavallista lämpimämpää eli lämmitettiin vähemmän.

Jotta lisää ongelmia ei syntyisi, komissio toivoo loppujen jäsenmaiden julkaisevan päästötietonsa yhtä aikaa runsaan viikon kuluttua.

- Emme puutu markkinoihin. Ne toimivat omilla säännöillään, Dimas painotti vierailullaan Helsingissä.

- Haluamme taata kaikille saman tiedon yhtä aikaa. Siihen pyrimme. Olemme pyytäneet jäsenmaita tekemään tässä yhteistyötä, Dimas sanoi.

Maailmalla ollaan aloittamassa uusia neuvotteluja siitä, miten hiilidioksidipäästöjä voitaisiin rajata vuoden 2012 jälkeen. Suomella on merkittävä rooli nevottelujen käynnistämisessä EU:n puolelta, koska Suomi on seuraava puheenjohtajamaa. Tästä syystä ympäristökomissaari halusikin vierailla Suomessa neuvotteluja valmistelemassa. Ensiarvoisen tärkeää olisi saada Yhdysvallat mukaan ilmastosopimukseen.

- Toivomme, että Yhdysvallat tekee yhteistyötä. Se on ratkaisevan tärkeää taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Yhdysvallat aiheuttaa eniten hiilidioksidipäästöjä maailmassa: noin 23% koko maailman päästöistä, Dimas kommentoi.

Jos Yhdysvallat saadaan mukaan, on helpompi taivutella myös suuria kehitysmaita kuten Kiinaa ja Intiaa huomioimaan ilmastokysymykset.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme