Mainos
Mainos

Ympäristöministeri pyytää Venäjältä lisätietoja ruoppauksista

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) aikoo pyytää Venäjältä lisätietoja Bronkan sataman ruoppauksista.

– Todennäköisesti tulen lähestymään Venäjän luonnonvaraministeriötä tai ministeriö pyytää heiltä ministeriöstä tarkempaa tietoa asiasta.

Asia otetaan esille myös Itämeren suojelukomissiossa Helcomissa.

– Itse asiassa ensi viikolla Helcomilla on yhden työryhmän kokous, missä maat raportoivat ruoppausmassojen läjityksestä. Tuo on oikea paikka ottaa asia esille ja kysellä, kommentoi Tiilikainen.

Ministeri yllättyi samentumisen laajuudesta

Bronkan sataman jättiruoppaukset samentavat vettä Suomenlahdella. Satelliittikuvista näkyy, että samea vesi on levinnyt Suomenlahdella useiden kymmenien kilometrien päähän Pietarin lähistöllä sijaitsevalta satama-alueelta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ruoppaukset voivat palauttaa kiertoon pohjaan varastoituneita ravinteita, mikä levittää pohjassa ehkä olevia haitta-aineita.

– Sataman rakennus on ollut pitkään käynnissä. Se alkoi jo 2011. Sen vaikutuksia vesistöön on tutkija- ja viranomaistasolla seurattu. Toki se, että noin mittavasti näyttää tuota samentumista leviävän, niin se on yllätys, arvioi Tiilikainen.

Toistaiseksi ei yllätyksiä mittauksissa 

Tiilikainen muistuttaa, että toistaiseksi mittaustuloksissa ei ole ilmennyt mitään huolestuttavaa.

– Toki huoli pitää aina olla vesien tilasta.Tässähän on eri maiden tutkijoiden voimin seurattu Suomenlahden veden tilaa hyvin tarkasti ja toistaiseksi mittaustuloksissa ei ole havaittu mitään hälyttävää. Venäläisviranomaisilta saadut tiedot ravinne- tai haitta-ainepitoisuuksien noususta ovat aika maltillisia, tosin tuoreimpia tietoja ei ole vielä saatu.

Lisänäytteiden tarve arvioidaan

Ministeri ei ota kantaa siihen, pitäisikö näytteenottoa Suomen vesillä tiivistää vaan luottaa tutkijoiden arvioon.

– En ole ehtinyt tästä puhua Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden kanssa, mutta he ovat yleensä hyvin valppaana ja uskon, että he osaavat ihan itse tehdä arvion, pitääkö näytteenottoa tihentää. 

Bronkan sataman ruoppausten suuruudeksi on kerrottu jopa 28 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on 165-kertainen verrattuna siihen, minkälaisia massoja Venäjän ja Saksan välisen Itämeren kaasuputken alta ruopattiin vuonna 2010.


 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot