Mainos

Ympäristöministeriö hylkäsi VR:n makasiinien suojeluvaateet

Ympäristöministeriö on hylännyt Helsingin Töölönlahdella olevien VR:n vanhojen makasiinien suojeluesitykset. Ministeriön mukaan makasiineilla ei ole sellaista valtakunnallista merkitystä, että niiden suojelu rakennussuojelulailla olisi ollut perusteltua.

Museovirasto antoi keväällä ministeriölle suojelua puoltavan lausunnon. Ympäristöministeriö ei kuitenkaan pitänyt sitä riittävän painavana, sillä myös Museoviraston mielestä suojelu olisi pitänyt turvata jo asemakaavavaiheessa Helsingin kaupungin omalla päätöksellä. Kaupunginvaltuusto kuitenkin päätti, että makasiinit voidaan purkaa musiikkitalon tontilta, eikä ympäristöministeriö katso voivansa enää puuttua asiaan.

Satu Hassi (vihr.), joka toimi ympäristöministerinä ennen kaavapäätöstä, lähetti Helsingille talvella paimenkirjeen, jossa hän vaati makasiinien suojelua asemakaavalla. Tuoreeseen rakennuslakiin perehtynyt lakimies Olavi Syrjänen sanoi jo silloin, että kirje on maankäyttö- ja rakennuslain mukaista uudenlaista ministeriön ohjausta. Jos ministeriö uuden lain aikana puuttuisi suojeluun, perusteiden pitäisi olla huomattavan painavat. Töölönlahti onkin ensimmäisiä kohteita, joissa uutta lakia sovelletaan. Esimerkiksi eduskunnan lisärakennuksen tontti kaavoitettiin vielä vanhan lain voimassa ollessa.

Ympäristöministeriö totesi päätöksessään tänään, että erityistä valtakunnallista rakennushistoriallista perustetta ei makasiinien suojelemiseksi löydetty, sillä Töölönlahden makasiinit eivät ole mukana Museoviraston luettelossa valtakunnallisesti merkittävistä rautatieasema-alueista. Museovirasto ei myöskään ole nimennyt makasiinien aluetta "valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi".

Makasiinit omistaa valtionyhtiö Senaatti-Kiinteistöt. Se ja Helsingin kaupunki vastustivat tavaramakasiinien suojelua. Tontille on tarkoitus rakentaa musiikkitalo. Osa yhdestä makasiinirakennuksesta säästetään, mutta sitä siirretään jonkin verran pois musiikkitalon tieltä.

(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot