Mainos
Mainos

Ympäristöministeriö lähetti kuntiin ohjeita kattosortumien ehkäisystä

Huomiota on kiinnitettävä kattoristikoiden tuentaan, liimapuupalkkien halkeiluun ja betonipalkkeihin.

Ympäristöministeriö on lähettänyt kunnille ohjeet toimista, joilla pyritään ehkäisemään kattosortumia. Pohjana ovat ministeriön VTT:llä teettämät selvitykset viime keväänä sattuneiden kattosortumien ja kattovaurioiden aiheuttamien vaaratilanteiden syistä. Niistä yhdeksää tutkitaan suuronnettomuuden vaaratilanteena.

Alustavassa tutkinnassa huomio on kiinnittynyt kattoristikoiden tuentaan, liimapuupalkkien halkeiluun ja betonipalkkeihin. Riskillisiä kohteita on selvityksissä pyritty rajaamaan muun muassa kattoristikoiden osalta jännevälien perusteella. Pitkät rakenteiden jännevälit yleistyvät 1990-luvulle tultaessa.

Betonipalkkien osalta riski on rajattu tietyn tyyppisiin jännebetonisiin harjapalkkeihin, joiden määrä on rajallinen. Riskejä voi kuitenkin esiintyä myös muun tyyppisissä rakenteissa.

Selvitysten tarkoituksena on auttaa kiinteistöjen omistajia arvioimaan, aiheuttavatko rakennusvirheet, ikääntyminen tai erityisen rasittavat olot riskejä rakennuksen käytössä. Vastuu rakennusten kunnossapidosta on ensisijaisesti omistajilla, mutta myös rakennustarkastaja voi puuttua asiaan ja edellyttää selvittämään rakenteiden kestävyyttä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot