Mainos
Mainos

Ympäristöministerit närkästyivät sivuuttamisestaan

Kauppa- ja teollisuusministerien nostaminen vetovastuuseen uudesta kemikaalilainsäändännöstä on ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin mielestä outoa. Kemikaalit kuuluvat Enestamin mielestä ympäristöministereille. EU:n ympäristöministerit vaativat mahdollisimman laajaa käsittelyä kemikaalilainsäädännölle, josta EU:n komissio antaa esityksensä keskiviikkona.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r.) mielestä kauppa- ja teollisuusministerien nostaminen vetovastuuseen EU:n uudesta kemikaalilainsäädännöstä on hieman outoa. Kemikaalilait on hänen mukaansa mielletty yleensä ympäristöministerien asiaksi.

Euroopan unionin ympäristöministerit vaativat maanantaina Luxemburgissa pitämässään kokouksessa mahdollisimman laajaa käsittelyä kemikaalilainsäädännölle, josta EU:n komission on määrä antaa esityksensä keskiviikkona. EU:n ympäristökomissaarin Margot Wallströmin mukaan esillä on eri tahoja edustavien työryhmien muodostaminen asian jatkokäsittelyssä. Enestam kertoo, ettei ympäristöministerien keskustelussa kuitenkaan esitetty niin närkästyneitä mielipiteitä kuin ennalta oli odotettavissa. Kemikaalilait ovat kuohuttaneet EU-ministereitä sen vuoksi, että vastakkain ovat suuret taloudelliset edut ja kemikaalien ympäristö- ja terveysvaikutukset.

EU:n huippukokous päätti toissa viikolla antaa vetovastuun kemikaalilaeista kauppa- ja teollisuusministereiden muodostamalle kilpailukykyneuvostolle ympäristöministerien sijasta. Tähän saakka EU:n kemikaalilainsäädäntöä ovat valmistelleet ensi sijassa ympäristö- ja terveysviranomaiset.

Erityisesti suuren kemianteollisuuden omaava Saksa on vastustanut voimakkaasti tähän mennessä tehtyjä esityksiä kemikaalilaeiksi. Saksan mukaan lait uhkaavat koko kemianteollisuuden olemassaoloa.

Komissiossa keskiviikkona

EU:n komissio julkaisi viime keväänä alustavan ehdotuksensa, johon on kesän ja syksyn aikana tehty useita lievennyksiä ympäristöjärjestöjen pettymykseksi. Silti viimeisin esitys sisältää ainakin 20000:n eri kemikaalin rekisteröimis- ja testaamispakon, mikä aiheuttaa teollisuudelle miljardien eurojen kustannukset.

Komission mukaan lakien terveys- ja ympäristöhyödyt kuitenkin ylittävät selvästi teollisuudelle aiheutetut kustannukset. Wallström vahvisti maanantaina, että hän ja yritystoiminnasta vastaava komissaari Erkki Liikanen vievät lopullisen esityksensä komission käsittelyyn keskiviikkona. Kilpailukykyneuvoston on määrä käsitellä kemikaalilakeja marraskuun lopulla.

Myös EU:n parlamentti osallistuu lakien käsittelyyn, ja asiasta odotetaan jopa vuosia kestävää riitaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme