Mainos
Mainos

Ympäristörikoksista ilmoitetaan aiempaa useammin

Ilmoitukset ympäristörikoksista ovat kääntyneet selvään kasvuun. Vuonna 2001 ilmoituksia ympäristörikoksista tehtiin 518, viime vuonna ilmoituksia oli jo lähes 700.

Kansalaisaktiivisuudesta huolimatta lain tarkoitus uhkaa jäädä kuolleeksi kirjaimeksi, sillä vain aniharva tapaus päätyy käräjäsaliin.

Eniten ilmoituksia tehdään maaseudulla ja pienissä kaupungeissa.

Muun muassa Savonlinnan käräjäoikeudessa todisteltiin useilla valokuvilla, että kaupungin kolme virkamiestä on syyllistynyt ympäristörikokseen lakkautetun Kaakkolammen kaatopaikan hoidossa.

- Kaatopaikan lumimassat jätettiin korjaamatta pois, ja lumien sulaessa suodinvedet meni kaatopaikkamassan läpi ja joutuivat sitä kautta maastoon. Myös lupaehdoissa vaadittiin tiettyä määrää täytemaata, mutta sitä ei oltu riittävästi toimitettu, kertoo rikoskomisario Jukka Kietäväinen Savonlinnan poliisilaitokselta.

Poliisi tutki ja kuulusteli, syyttäjä vei tapauksen käräjille. Kaikki syytteet kaatuivat, koska ketään ei voitu osoittaa vastuuseen ympäristön turmelemisesta.

- Varsinkin tämä vastuun kohdentamiskysymys on ongelmallinen aika monessa jutussa, Kietäväinen sanoo.

Rikostutkinta keskeytetään peräti puolessa poliisille ilmoitetuista ympäristörikoksista. Vain noin kolmanneksessa tapauksista epäilty ylipäätään löytyy.

-Syyllisen hakeminen aika hankalaa, jos ei minkäänlaista vihjettä ole saatu, Kietäväinen muistuttaa.

Niinpä syyttäjälle asti päätyy lopulta vain viidennes ilmoitetuista ympäristörikoksista.

-Tunnusmerkistöhän on hankala, koska se saa sisällön tällaisesta aineellisesta lainsäädännöstä eli ympäristölainsäädäntö ja lupahallinto täytyy tuntea ja siihen perehtyä, kertoo kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää Savonlinnan kihlakunnanvirastosta.

Rikosilmoitukset ovat kasvussa etenkin ympäristön turmelemis- ja jäterikkomuksissa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 07.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme