Mainos
Mainos

Ympäristörikoksista kovempia rangaistuksia?

Poliisin tietoon tulleista ympäristörikoksista etenee oikeuteen asti vain murto-osa. Ja näissäkin tapauksissa rangaistukseksi määrätään lähes aina sakkoja. Valtionsyyttäjä Matti Nissisen mielestä ympäristörikosten ilmoituskynnystä pitäisi madaltaa ja selvitysastetta nostaa. Nissisen mukaan myös rangaistuksia voisi joissain tapauksissa koventaa.

Poliisin tietoon tulee vuosittain satoja ympäristörikoksia. Suurin osa niistä on vähäisiä rikkomuksia kuten roskaaminen tai jätteiden luvaton hävittäminen. Ympäristön turmelemiseksi luokitellaan esimerkiksi öljypäästöt vesistöön. Luonnonsuojelurikoksina tutkitaan muunmuassa rauhoitettujen lintujen ampumista. Varsinaisia törkeitä ympäristörikoksia tulee ilmi vain muutamia vuosittain.

Syyttäjälle asti tapauksista etenee vain murto-osa. Monet tapauksista pysähtyvät jo poliisitutkintaan.

- Monesti lähetään seurauksista liikkeelle, löytyy joku pilattu ympäristö, mutta tutkinnan liikkeellelähtötilanteena se on aika heikko; yleensä roskaaja ei jätä paikalle käyntikorttiansa, hymähtää valtionsyyttäjä Matti Nissinen.

Asioiden nihkeä eteneminen turhauttaa ympäristöviranomaisia siinä määrin, että rikosilmoitus jätetään usein kokonaan tekemättä.

- Joudumme tekemään paljon töitä, jotta pääsisimme kohtuulliseen lopputulokseen, mutta ne ei etene syyttäjälle tai syyttäjä ei vie niitä eteenpäin ja parhaimmillaankin tulee joku hassu päiväsakko rangaistukseksi, toteaa ympäristönsuojelupäällikkö Aarne Wahlgren Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksesta.

Vaikka ympäristörikosten määrä on kasvussa, rangaistusten määrä on säilynyt ennallaan. Yleensä tuomio on sakkoja. Viime vuosien ainoa ehdoton vankeusrangaistus on tullut Hausjärvellä pohjavesialueelle jätetyistä myrkkytynnyreistä.

Valtionsyyttäjä Matti Nissinen olisi valmis koventamaan ympäristörikoksista annettavia rangaistuksia. - Kyllä muutaman jutun olisin mielelläni nähnyt, että niistä olisi vankeusrangaistus tuomittu - vaikka ehdollinenkin - sakon sijaan, hän toteaa.

Ympäristörikollisten kiinnijäämisriskiä yritetään nyt nostaa eri tahojen, kuten valvontaviranomaisten, poliisin ja syyttäjän, yhteistyöllä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.11.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme