Mainos

Ympäristöyritykset arvostelevat uutta jätelakia

Ympäristöalan yritykset väittävät uuden jätelain suosivan kuntien kaatopaikkoja. Yritysten mukaan uusi laki voi johtaa jätteiden polttamiseen kierrätyksen sijasta.

Kunnallisten jäteyhtiöiden mukaan sen sijaan jäteverouudistus asettaa vihdoin kaikki toimijat samalle viivalle.

Uuden lain mukaan esimerkiksi lasijäte vapautetaan ensi vuonna jäteverosta, jos sitä käytetään kaatopaikkojen rakentamisessa. 13 miljoonan euron investoinnit tehnyt lounais-Hämeessa toimiva Uusioaines Oy pelkää, että lasijäte ajetaan jatkossa kaatopaikoille. Yritys pelkää, että laki vähentää lasinkierrätystä Suomessa.

- Tämä on iso asia, koska meidän investointimme ovat perustuneet sille, että lasinkierrätyksestä pidetään yhteiskunnassa huolta ja tälläisenään tämä lakiesitys uhkaa meidän raaka-aineemme saantia. Kyllä se ilman muuta myös hämmentää kansalaisia, jos lasi päätyy lasinkeräysastioissa kaatopaikoille, sanoo Uusioaineksen toimitusjohtaja Lassi Julin.

Ympäristöalan yritykset paheksuvat, että jätelaki suosii kuntien jäteyhtiöitä. Tämä voi johtaa jätteiden polttamiseen eikä niiden kierrättämiseen.

- Lainsäädäntö on muuttumassa ikävä kyllä siihen suuntaa, että se estää kierrätyksen tehostamisen. Ollaan entistä enemmän säätämässä kunnalle oikeuksia ja sitä kautta kunnilla on selkeä näkemys, että polttoa pitää lisätä, joka taas lyö selkeästi korville materiaalikierrätystä, kertoo Envor groupin toimitusjohtaja Mika Laine.

Kuntien jäteyhtiöt tyytyväisiä

Kuntien jäteyhtiöt sen sijaan pitävät uudistuksia hyvänä.

- Kaikki jätealan toimijat asetetaan saman arvoiseen asemaan keskenään, niin kunnalliset toimijat kuin yksityisetkin toimijat ja myös yksityiset keskenään, sanoo Loimi-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Immo Sundholm.

Eduskunta aloitti tänään jäteveron käsittelyn, ensi viikolla on vuorossa koko jätelaki. Tavoitteena on lisätä jätteiden hyötykäyttöä, koska Suomessa vain kolmasosa yhdyskuntajätteestä kierrätetään.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot