Mainos
Mainos

Ympäristöystävällisille energiahankkeille lisää tukea valtiolta

Valtioneuvosto on nostanut energiahankkeiden enimmäistukea 10 prosentilla. Tuen tavoitteena on muuttaa energiatuotantoa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Ympäristöystävällisten investointihankkeiden energiatuki nousee.

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen, joka nostaa kaikkien ympäristöystävällisten energiahankkeiden enimmäistuen 30 prosentista 40 prosenttiin. Aiemmin 40 prosentin tuki on koskenut vain tuulivoimaa.

Energiatuen tavoitteena on muuttaa energiantuotantoa ympäristöä vähemmän rasittavaan suuntaan. Asetus liittyy noin vuosi sitten hyväksytyn kansallisen ilmastostrategian toteuttamiseen, jonka tavoitteena on saada hiilidioksidipäästöt vuoden 1990 tasolle.

Energiatuen tavoitteena on myös parantaa uuden teknologian menestysmahdollisuuksia ja edesauttaa sellaisten projektien ja investointien käynnistymistä, jotka ilman tukea jäisivät toteutumatta. Tuella on siis välillisesti myös työllistävä vaikutus.

Varsinkin pienehköt uuden teknologian hankkeet ovat tähän asti jääneet toteutumatta, koska enimmäistukiprosentti on ollut liian pieni. Kyseessä on useimmiten aurinkoenergiaan, biokaasuun, kaasutusteknologiaan ja yhdistettyyn lämmön ja sähkön tuotantoon liittyvät hankkeet.

Kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosaston muistiossa todetaan, että näiden hankkeiden toteutuminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, jotta uuden tekniikan käytöstä voitaisiin saada tietoja ja kokemuksia, jotka osaltaan tukevat suuremman mittakaavan hankkeita. Samalla asetuksella laskettiin energiakatselmusten, -analyysien ja muiden selvitysten saamaa tukea 50 prosentista 40:een.

Kunnille, kuntayhtymille ja maakunnille voidaan yhä myöntää 50 prosentin tuki selvityshankkeisiin, jos tuen kohde liittyy kunnan tehtävien hoitoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme