Mainos
Mainos

Ympäristöystävällisten laivojen löytäminen voi olla vaikeaa

Jos haluaa matkustaa Tukholmaan tai Tallinnaan mahdollisimman ympäristöystävällisellä laivalla, valinta on vaikea.

Tutkijan mielestä laivayhtiöt tarjoavat aivan liian vähän päästötietoja valintojen helpottamiseksi. Laivayhtiöiden mielestä tarkkojen päästötietojen laskeminen on hankalaa.

Sekä Ruotsiin että Viroon pääsee Suomesta lukuisilla erilaisilla aluksilla. Jos haluaa valita ympäristöystävällisimmän laivan, tehtävä on vaikea, sanoo VTT:n tutkija Kari Mäkelä:

- Käytännössä ei tavallinen matkustaja pysty tekemään sellaisia päätelmiä. Laivayhtiöt ei ainakaan tällä hetkellä anna mitään sellaista tietoa, jolla voisi tehdä valintaa.

Periaatteessa uusimmat alukset ovat vähäpäästöisimpiä, koska niissä on käytetty uusinta tekniikkaa. Laivayhtiöt itse pitävät uusimpia pika-aluksia ympäristöystävällisimpinä. Niissä kuitenkin ongelmana on nopeus, joka lisää polttoaineen kulutusta ja päästöjä.

- Yleensä isotehoinen moottori päästelee paljon, mutta jos on uusi ja varustettu katalysaattorilla, se on parempi kuin vanha, sanoo Mäkelä.

Katalysaattoreita ei kuitenkaan ole kaikissa uusissakaan aluksissa, esimerkiksi Tallinkin uusimmasta pika-aluksesta ne puuttuvat.

- Uusimmissa aluksissa modernit koneet vähentävät tarvetta perinteisille katalysaattoreille, Tallink Groupin viestintäjohtaja Luulea Lääne kommentoi.

Varustamot nihkeitä päästöselvityksille

Tutkija toivoo varustamoilta tarkempia päästötietoja, jotta alusten vertailu olisi helpompaa.

- Yksi voisi olla yksikköpäästö eli kuinka monta grammaa päästöjä tulee matkustajakilometriä kohden, sanoo VTT:n tutkija Kari Mäkelä.

Varustamot vetoavat liian vaativaan laskutehtävään.

- On hyvin vaikea löytää yksiselitteistä määritelmää sille, mitä se matkustajakohtainen kulutus voisi olla, sanoo Tallink Groupin viestintäjohtaja Luulea Lääne.

- Tieto on nyt useissa paikoissa ja ehkä sitä on vaikea löytää. Otamme tämän huomioon ja yritämme saada tiedot paremmin näkyviin, sanoo Lääne.

Laivojen rikkipäästöjä on onnistuttu jo vähentämään ja typpipäästöihinkin on alettu kiinnittää huomiota. Hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ei ole päästy edes alkuun.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme