Mainos
Mainos

Ympyrää kävelleiden hirvien käytös yhä arvoitus

Lapista ja Savosta löydettiin viime keväänä useita hirviä, joiden tulkittiin halvaantuneen takapäästään.

Halvaantuneiksi arveltujen hirvien käytökselle ei ole löytynyt selvää syytä. Lapista ja Savosta löydettiin viime keväänä useita hirviä, joiden tulkittiin halvaantuneen takapäästään. Hirvet kiersivät pienenevää ympyrää etujalkojensa varassa.

Osa hirvistä kuoli itsestään, loput jouduttiin lopettamaan. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija arveli tuolloin oireiden viittaavan jonkinasteiseen hermostosairauteen.

Muutamasta hirvestä lähetettiin näytteitä Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eelan Oulun yksikköön. Eläinlääkäri Marja Isomursu kertoo, että yhdestä pohjoissuomalaisesta näytteestä löytyi viitteitä aivomadosta.

-Hirven keskushermostosta löytyi sellaisia merkkejä, että siellä olisi saattanut olla aivomatoja. Se aiheuttaa tällaisia halvausoireita, hän kuvailee.

Isomursun mukaan yhden savolaisen hirven aivoista puolestaan löytyi jonkinlainen kertymäsairaus. Eläimen aivoihin oli kertynyt aineita, eräänlaisia rakkuloita, jotka Isomursun mukaan tuhoavat aivokudosta hitaasti ja voivat lopulta aiheuttaa käytösmuutoksia.

Eläinlääkäri kertoo, että muista saapuneista näytteistä ei löytynyt mitään erityisempää. Osa näytteistä oli hirven sisäelimiä, osa päitä. Hänen mukaansa esimerkiksi mahdolliset hermostosairaudet eivät välttämättä näy kyseisissä näytteissä.

Isomursu selittää, että olisikin paras, jos hirvestä saataisiin koko ruho tutkittavaksi.

-Monesti käy niin, että käytännön sanelemana lähetetään vain tärkeimpiä sisäelimiä ja toivotaan, että niistä löytyisi syy. Aina sitä ei löydy, hän selittää.

Isomursu ei osaa sanoa, ovatko ympyrää kävelleet hirvet todella olleet halvaantuneita. Hänen mukaansa ne ovat saattaneet olla esimerkiksi ravinnonpuutteen tai vanhuuden heikentämiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme