Mainos
Mainos

Yökerhoilla edessä haastavat ajat - viina tuodaan ulkomailta

Perinteisten yökerhojen lopettamisesta on viime aikoina uutisoitu varsinkin Helsingissä. Legendaarinen Lost & Found lopetti jo toimintansa.

Lisäksi on huhuttu, että Skandinavian suurin seksuaalivähemmistöille suunnattu yökerho DTM lopettaa. Tätä tietoa ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi myöntää, että ravintola-alalla on edessään haastavat ajat. Lapin mukaan alalla oli hyvä vauhti päällä kesään 2008 saakka, jolloin taantumaa seurasi 2 laihempaa vuotta.

Kesästä 2010 kesään 2011 näytti taas paremmalta, mutta nyt ollaan jälleen haastavassa tilanteessa.

– Kulut ja palkat ovat nousussa. Syksy näyttää kyllä vielä kohtalaisen hyvältä, mutta vuodenvaihteen jälkeen on epävarmempaa.

Alkoholi juodaan kotona

Erityisesti yökerhot ovat olleet haastavassa tilanteessa jo pidemmän aikaa.

Taustalla on muun muassa alkoholin kulutuksen siirtyminen enemmän kotioloihin. Ulkomailta, erityisesti Virosta, tuodaan yhä enemmän viinaa. Pohjat otetaan kotona, ja yökerhoihin siirrytään hyvin myöhään.

– Vielä 20 vuotta sitten alkoholista kulutettiin ravintoloissa 21 prosenttia, nyt enää 10 prosenttia, Lappi selventää.

Lapin mukaan myös viranomaisten toimet ovat vaikuttanet yökerhojen ahdinkoon. Hän viittaa esimerkiksi siihen, että ravintoloiden jatkoaikoja on vähennetty. Tämä tarkoittaa sitä, että anniskelua ei saa jatkaa enää puoli kahden jälkeen.

Myös uusi tupakkalaki vähensi ravintoloissa käymistä jonkin verran.

– Se on kuitenkin yleinen eurooppalainen suuntaus, ei siitä alalla enää niin paljon puhuta, Lappi sanoo.

Ruoka maistuu ulkona

Vaikka yökerhot ovat haastavassa tilanteessa, ruokailutottumukset ovat muuttuneet enemmän eurooppalaiseen suuntaan myös Suomessa. Kodin ulkopuolella syödään Lapin mukaan enemmän kuin aikaisemmin.

Myös toimitusjohtaja Antti Raunio SK Entertainment Groupista myöntää, että oma kotisohva alkaa olla monelle kiinnostava paikka.

Hän ei kuitenkaan usko, että ravintola-alalla on edessä suurta lopettamissumaa.

– Kyllä ravintolatilaan yleensä löytyy aina uusi yrittäjä, ei niitä juuri tyhjänä ole.

Raunion mukaan ihmisten yökerhoissa käyttämä rahamäärä alkoi vähentyä vuoden 2008 taantuman aikoihin. Siitä ei ole enää tultu juurikaan alaspäin.

– Mutta ihmiset kyllä tulevat yökerhoon entistä myöhemmin. Se on huolestuttavaa, sanoo myös Raunio.

Ravintoloihin kohdistuvat rajoitukset ihmetyttävät

Raunio ihmettelee päättäjien toimenpiteitä, joilla alkoholin käyttöä yritetään suitsia. Hänen mielestään yökerhoissa ei juurikaan käy alkoholin ongelmakäyttäjiä.

– Ollaan huolissaan alkoholin käytöstä, mutta on ihmeellistä, että rajoitukset osuvat aina ravintolatoimeen, jossa alkoholinkulutus on kuitenkin ainoana vähentynyt.

Raunio mainitsee esimerkkinä, että samaan aikaan kun Suomeen tuli uusi tupakointilainsäädäntö, ravintoloilta kiellettiin happy hour -markkinointi.

– Nämä toimet eivät voi olla terveyspoliittisesti perusteltuja, niillä ohjataan ihmisiä vain juomaan kotona. On väärin, että tiukennuksia kohdistetaan juuri ravintola-alaan, joka kuitenkin työllistää ja maksaa veroja. Mutta jos esimerkiksi ostat mäyräkoiran olutta ja menet juomaan sen puistoon, siihen ei puututa millään tavalla.

Raunio ennustaa, että keskustelu ravintoloiden jatkoajoista kiihtyy jälleen tulevaisuudessa, ja päättäjät haluavat lopettaa anniskelun aikaisemmin. Hänen mukaansa tämä ei ole hyvä kehityssuunta.

Esimerkkinä on Raunion mukaan esimerkiksi Islannin pääkaupunki Reykjavik, jossa aikanaan päätettiin, että ravintolat suljetaan jo kahdelta yöllä.

– Ensimmäinen, joka halusi kumota tämän hankkeen, oli poliisipäällikkö. Niitä villejä kotibileitä ei ollut resursseja valvoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme