Mainos

Youth Against Drugs: Kannabissakottaminen lopetettava

Tämä, jos mikä on poikkeuksellista. Huumeidenvastainen järjestö esittää lainsäädännön lieventämistä pössyttelijöiden osalta. Perusteluna pelko käyttäjien leimaantumisesta.

– Sakkorangaistuksesta luopumisella voitaisiin ehkäistä kannabiksen käyttäjien syrjäytymistä ja ajautumista yhteiskunnan marginaaliin, jopa yhteiskunnan ulkopuolelle, tiivistää Rosita Juurinen, YAD:n toiminnanjohtaja.

"Huomautus riittäisi"

Juurinen vaatii kohtuullisempia seuraamuksia. Mitä tämä tarkoittaa?

– Tärkeää olisi, että kiinnijäämisen seurauksia kevennettäisiin. Rikosilmoitus, kuulustelut, syyteharkinta, kotietsinnät, käyttörikossakon vahvistaminen oikeudessa, Juurinen luettelee.

Järjestön mukaan huomautus riittäisi ja säästöjäkin syntyisi.

– Tällä olisi niitä vaikutuksia, että voitaisiin säästää poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja tarpeellisempiin kohteisiin kuten muu huumausainerikollisuus ja sen kitkeminen.

Ministeriö: "Tarkoittaisi lisää töitä"

Sisäasiainministeriössä nykylainsäädäntö saa täyden tuen.

– Huomautuskäytäntö antaisi viestin kannabiksen käytön hyväksyttävyydestä ja voisi lisätä sen käyttöä, tiivistää sisäasiainministeriön poliisiosaston varajohtaja Pentti Saira sanoo.

Sairan mukaan sakottamisesta luopuminen tarkoittaisi lisää töitä poliisille.

Tietovuotoja pelätään

Järjestöt myös kritisoivat poliisin oikeutta pitää huumausainerikoksista rekisteriä. Jos A-klinikan johtajaa on uskominen, poliisin tietojärjestelmään kirjattavista huumausainemerkinnöistä olisi syytä luopua, sillä merkintä saattaa heikentää nuoren opiskelu- ja työnsaantimahdollisuuksia.

– Pitäisi luopua ehdottomasti tästä rekisterimerkinnästä tämäntyyppisissä rikoksissa, jotka ei ole niin vakavia yhteiskunnallisista, koska se muodostaa oheisrangaistuksen, joka on paljon vakavampi sosiaalisilta seuraamuksiltaan kuin varsinainen sakkorangaistus, perustelee A-klinikkasäätiön toiminnanjohtaja Olavi Kaukonen.

– Tällä hetkellä aika iso ongelma on se, että työpaikoille, opiskelupaikoille, tahoille, joille tiedot ei kuuluu, vuotaa tietoja poliisirekisterista, Juurinen paljastaa.

Poliisin ohella kansa antaa vahvan tuen nykykäytännölle. MTV3 Uutisten teettämän selvityksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista kannattaa sakkorangaistusta.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot