Mainos
Mainos

Yövuorolaisen nokoset turvaavat työtä ja kotimatkaa

Yövuorolaisen ottamat lyhyet unet lisäävät tarkkuutta ja turvaavat kotimatkaa. Asia on huomattu Olkiluodon ydinvoimalan valvomoissa, joissa on viime keväästä lähtien voinut ottaa yövuorossa lyhyet nokoset.

Alle puoli tuntia kestävä kontrolloitu valvomolepo virkistää ja lisää tarkkuutta, sillä yövuoroa tekevä ihminen kärsii usein univajeesta.

Teollisuuden Voiman lepojärjestelmä on herättänyt kiinnostusta muillakin teollisuuden työpaikoilla. Nokosten uskotaan lisäävän myös liikenneturvallisuutta, sillä yötyöläinen on kotimatkalle lähtiessään virkeämpi kuin ilman lepoa.

Tutkimusprofessori Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta kertoo, että vireyttä voi yrittää säädellä monella tapaa.

- Hyvää valmistautumista on tunnin parin nokoset ennen vuoroa. Yöllä parhaiten vireyttä ylläpitää nokostauko ja kofeiinin nauttiminen vuoron alussa parina isona kerta-annoksena.

Uni on paras lääke, sillä esimerkiksi kofeiinipitoista kahvia juodaan myös muulloin kuin yötyössä. Näin sen vireyttävä vaikutus voi heikentyä.

Nokostauon sijaan voi kokeilla myös rentoutumistaukoa.

(MTV3- STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot