Mainos
Mainos

Yrittäjät vaativat perheenjäsenilleen työttömyysturvaa

Suomen Yrittäjien mukaan nykykäytäntö loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta ja on perustuslain vastainen.

Suomen Yrittäjät paheksuu valtiovarainministeriön ratkaisua poistaa yrittäjien perheenjäsenille kaavailtu työttömyysturva budjettiehdotuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriö esitti turvan toteuttamista.

Johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä sanoo nykykäytännön loukkaavan kansalaisten yhdenvertaisuutta. Yrittäjälle työttömyysturva on luvassa vain, jos koko yritys joudutaan lopettamaan esimerkiksi konkurssin vuoksi.

- Esimerkiksi yrittäjän puoliso tai lapsi ei saa työttömyyspäivärahaa eikä pääse osalliseksi muistakaan työhallinnon työvoimapoliittisista tukitoimista, jos perheen yritys ei enää kykene tarjoamaan hänelle työtä ja hänet on irtisanottava, Vanhanen muistuttaa.

Hänen mielestään yrittäjän perheenjäsenten pitäminen työttömyysturvan ulkopuolella on myös vastoin perustuslakia, sillä lain mukaan jokaisella on oikeus sosiaaliturvaan muiden muassa työttömyyden kohdatessa.

- Kysymys on verovaroin rahoitettavasta ja periaatteessa kaikille kansalaisille tarkoitetun sosiaaliturvan toteuttamisesta, Vanhanen huomauttaa.

Hän muistuttaa yrittäjän perheenjäsenen voivan jäädä ilman työttömyysturvaa vuosikausiksi. Näin tapahtuu, jos työttömäksi jäänyt ei löydä edes tilapäisesti ulkopuolista palkkatyötä.

"Yrittäjäleimasta" irrottautuminen edellyttää vähintään 10 kuukauden työjaksoa. Yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvan toteuttamiseen tarvittaisiin noin 5 miljoonaa euroa ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme