Mainos
Mainos

Yrityspomo ehdotti piiskaa — mutta millä ehdoilla nuori lähtisi töihin?

Lemminkäisen hallituksen puheenjohtaja Berndt Brunow ehdotti eilen MTV3:n keskusteluohjelmassa porkkanan oheen piiskaa, jotta töitä vieroksuvat suomalaisnuoret saataisiin töihin.

Perintö — päättäjiltä tulevaisuuden tekijöille -ohjelmassa esiintynyt Brunow katsoo, että suomalaisella nuorisolla on asenneongelma.

Mutta mitä aloja ja töitä nuoret karttavat? Kuinka paljon heille pitäisi maksaa palkkaa, jotta he lähtisivät näihin töihin?

Siivousala ei innosta

Pasilassa haastatelluista kymmenestä nuoresta useampi mainitsee siivousalan työksi, jota ei haluaisi tehdä. Muutamat vieroksuvat myös toimistotyötä, koska se koetaan yksinäiseksi ja yksitoikkoiseksi.

Monet nuorista kuitenkin tekevät eron opiskeluaikana tehdyn työn ja varsinaisen myöhemmän leipätyön välille. Opintojen ohella tai rahapulassa käyvät monenlaiset työt. Maija Niemi ei kieltäytyisi mistään työstä.

— Ei ole sellaisia aloja. Rahan puutoksessa on otettava, mitä töitä löytyy.

Katariina Miletta tekisi esimerkiksi aiemmin mainittuja siivousalan töitä, jos korvaus olisi sopiva.

— Rahan takia tekee useampia töitä. Myös nämä siivoustyöt ja muut on ihan varteenotettavia. Tuntipalkan täytyisi olla lähelle 15 euroa per tunti, Miletta sanoo.

Sopiva tuntikorvaus 10-15 euroa

Työstä maksettavan palkan suuruudesta oltiin aika yksimielisiä, useimmat pitivät sopivana tuntipalkkana 10 euroa tunnilta.

Palkkatoivetta perusteltiin kertyneellä työkokemuksella ja mahdollisella koulutuksella.

Opiskelijana oltiin valmiita tyytymään vähempään.

— Olen ollut aiemmin yli 10 euron tuntipalkalla kaupassa töissä, että kyllä sen vähintään pitää sen 10 euroa olla, Emil Ekman toteaa.

— Yhdeksän-kymmenen euroa vähintään, juuri opiskelijana. Tietysti jos olisi siihen joku koulutus, niin sitten enemmän, sanoo Anna-Riikka Kärki.

Mikä on työpäivän minimipituus?

Työnantajat ovat myös nostaneet esiin tapauksia, joissa heillä on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä esimerkiksi neljäksi tunniksi lauantaisin.

Monet haastatelluista pitivät neljää tuntia minituntimääränä, jolla lähtisivät töihin. Liki puolet kuitenkin toivoivat täyspitkää päivää.

— Pitäisi ainakin tarjota mahdollisuutta tehdä kokonainen päivä. Turha lähteä muutamaksi tunniksi töihin, kun siitä jää niin vähän rahaa käteen. Täyspitkä päivä on minun mielestäni reilu, vähintään kuusi tuntia viikonloppuna. Emil Ekman toteaa.

Tässäkin asiassa tehtiin ero opiskeluaikaisen työn ja varsinaisen leipätyön välille.

— Opiskelijana se neljä tuntiakin voisi olla ihan kiva, siinä ehtisi sitten vielä laskea ja lukea kotona. Mutta jos ihan pitäisi elättää itsensä, niin kyllä sen pitäisi vähintään se kahdeksan tuntia olla, Matias Aalto-Setälä sanoo.

Suvi Karvinen on samaa mieltä, mutta puolikas työpäivä on hänelle ehdoton minimi.

— Opiskelijalle neljän tunnin keikat on ihan hyviä. Itse tekisin kyllä ihan neljän tunninkin päiviä. Mutta ehkä siinä se raja menee, Karvinen pohtii.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme