Mainos
Mainos

Ystävät vuotavat Facebook-haukut pomolle

Facebook-kirjoittelusta johtuvat potkut ovat alkaneet yleistyä myös Suomessa. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAMin tiedossa on parikymmentä tapausta, joissa työntekijän harkitsematon kirjoittelu Facebookissa on johtanut irtisanomiseen.

PAMin mukaan herjaavat tai muuten harkitsemattomat Facebook-kirjoittelut päätyvät työnantajan tietoon yleensä työntekijän kaverien kautta.

- Yleensä tilanne on se, että joku ystäväpiiristä vuotaa tämän kirjoituksen. Voi olla, että joku kertoo tietoa eteenpäin ihan vilpittömästi, eli tieto kiertää kaverilta kaverilla ja päätyy sieltä sitten työnantajalle, toteaa PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen.

- Tai sitten tilanne voi olla sellainen, että ystävyys on päättynyt ja halutaan kostaa välittämällä asia työnantajan tietoon. Hyvin useinhan ihmisen Facebook-kaverit ovat myös työkavereita, jolloin tilanne on huomattavasti herkempi laukeamaan.

Varsinkin nuoret kirjoittavat herkemmin harkitsemattomia asioita nettiin. Julkusen mukaan tämä ei kuitenkaan ole pelkästään nuorten vika.

- Esimerkiksi kaupassa, jossa vaihtuvuus on nuorten osalta kova, myös perehdyttäminen on aika heikkotasoista. Silloin yleensä jää kertomatta se, että mikä on soveliasta ja mikä ei.

Netissä katuminen vaikeaa

Yleensä potkuihin johtuneissa kirjoitteluissa mennään henkilökohtaisuuksiin ja arvostellaan esimerkiksi kauppiasta henkilökohtaisesti.

Julkusen mukaan PAMin käsittelemiä tapauksia kärjistää yleensä vielä se, että yritykset ovat kauppa- ja ravintola-alalla imagostaan varsin tarkkoja.

- Tämän takia asioihin reagoidaan yleensä rajummin kuin esimerkiksi teollisuudessa.

Usein tilanne työpaikalla on kärjistynyt jo ennen Facebook-kirjoittelua. Julkunen myöntää, että ylilyöntejä tapahtuu puolin ja toisin.

- Joissakin tapauksissa mopo on karannut käsistä, eikä harkintaa Facebookissa ei ole käytetty lainkaan. Silloin se kirjoitus on tehty yleensä suutuspäissään. Mutta myös työnantajan puolelta tapahtuu ylilyöntejä.

Julkunen muistuttaa, että myös nettiin kertyvä todistusaineisto tekee Facebook-kirjoittelusta niin aran aiheen. Vaikka suutuksissaan kirjoittamansa tekstit poistaisikin myöhemmin, on joku saattanut jo tätä ennen printata tai välittää tekstin eteenpäin.

- Kautta aikojenhan työpaikoista on puhuttu, mutta puhesanathan eivät näy samalla tavalla kuin kirjoitettu sana. Ja tämän takia myös katuminen on tekstissä vaikeampaa kuin puhutussa asiassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme