Mainos

Zitting Merimies-Unionin johtoon

SAK:laisen Merimies-unionin uudeksi puheenjohtajaksi on odotetusti valittu liiton lakimies Simo Zitting. Valinta tehtiin ilman äänestystä Merimies-unionin edustajakokouksessa perjantaina Espoossa.

Simo Zitting

Puheenjohtajakysymys ratkesi käytännössä jo torstaina, kun toinen ehdokas kakkospuheenjohtaja Pekka Teräväinen vetäytyi kisasta. Zitting on ollut unionin palveluksessa kahdeksan vuotta.

Zitting puuttuu työkiistaan

Zitting lupasi valinnan jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että unioni tekee tarkat selvitykset äskeisen SuperSeaCat-kiistan aikana lakon alaisia töitä tehneiden jäsenten ja päällystön osalta. STTK:laisten päällystöliittojen toimia puidaan ainakin kansainvälisen kuljetustyöntekijöiden liiton ITF:n piirissä, johon sekä unioni että päällystöliitot kuuluvat. Zitting huomautti unionin olevan siellä vaikutusvaltainen jäsen. Myös omille jäsenille on luvassa terveisiä.

-Ammattiliiton selkäranka ja moraali ei voi kestää sitä, että lakon aikana toimitaan vastoin liiton päätöksiä. Unionin järjestäytymismallin myötä jäseninä on myös esimiehiä. Mietittäväksi nousee sekin, miten malliin suhtaudutaan jatkossa. Zitting harmitteli lakosta syntynyttä "harhaanjohtavaa kuvaa". Keskustelua tervehdyttäisi se, että ensin otettaisiin selvää tosiasioista, hän viestitti arvostelijoille.

Ei mitään kummallista


Zittingin mukaan Suomessa on rakennettu tulopoliittisilla kokonaisratkaisuilla yhteiskuntaa mallikkaasti. Hän piti kuitenkin liittokierrosta normaalimpana sopimustapana, sillä kun saadaan ratkottua myös alakohtaisia erityiskysymyksiä.
-Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että työnantaja- ja työtekijäpuoli pystyvät keskenään sopimaan työehdoista. Tämmöistä arvostellaan meillä kummajaisena, hän ihmetteli. Mutta on keskusjärjestö SAK:llakin oma paikkansa, Zitting myönsi.

Vauhtia tukipakettiin

Uusi puheenjohtaja hoputti hallitusta toteuttamaan lupauksensa merenkulun tukipaketista - varsinkin kun telakoille on järjestelty tukirahoja kovinkin nopeasti.
-Miksi merenkulku halutaan ajaa alaspäin? Mm. Aker-Finnyardsin tilaukselle järjestyi tammikuussa tuki parissa päivässä. Sittemmin tilaus peruuntui. Ns. sekamiehistöt Zitting tyrmää, jos ne tarkoittavat kansallisuuden perusteella joillekin ryhmille muita huonompia palkkoja. Zittingin mukaan unionin tehtävänä on pitää huolta täällä liikkuvista merenkulkijoista, niin omista jäsenistä kuin muualtakin tulevista. Niinpä unionin on vaikea noudattaa lakkojen pitkiä ennakkoilmoitusaikoja. On toimittava nopeasti ja yllättäen, että kiistan kohteena oleva alus ei ehdi karata satamasta.

Virkamies- ja lakimiestaustalta


Puheenjohtajakysymys ratkesi käytännössä jo torstaina, kun toinen ehdokas Pekka Teräväinen vetäytyi kisasta. 10000-jäseninen unioni luopui edustajakokouksessa toisen puheenjohtajan toimesta. Zittingin mukaan omista pidetään huolta: tehtävää hoitanut Teräväinen pysyy unionin leivissä. Liittosihteerinä jatkaa Erkki Ukkonen.

43-vuotias Zitting on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti. Hän on ollut unionin lakimiehenä vuodesta 1993 lähtien. Aiemmalta työuralta löytyy mm. virkamiespesti oikeusministeriössä sekä rupeamat SAK:n lakimiehenä ja yksityisen lakifirman palveluksessa. Zittingin nuttuun ei siis ole ehtinyt tarttua meren hajua. Nelin oli seilannut joitakin vuosia laivamuusikkona.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot