Mainos
Mainos

Zoonoosi uhkaa tuontikoiran ostajaa

”Hallitsemattoman eläintuonnin suurimpana riskinä ovat vaaralliset zoonoosit, kuten raivotauti ja ekinokokkoosi”. Näin perustelee Eläinlääkärilehti numerossaan 2/2014.

Artikkelin mukaan epämääräisistä olosuhteista tuotu eläin on aina tautiriski, jota ei kannata ottaa. Eläintautitilannetta seurataan jatkuvasti ja tällä hetkellä Suomi on useimpien vastustettavien eläintautien suhteen tautivapaa maa. Eläinlääkärilehden mukaan tämä tila muuttuu, jos tauteja alkaa esiintyä maassa.

Zoonoosi

Tartuntatauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin kutsutaan zoonooseiksi. Zoonoosien aiheuttajin kuuluu erilaisia bakteereita, viruksia, alkueläimiä, loisia ja muita taudinaiheuttajia kuten prioni. Elintarvikevälitteisten zoonoosien aiheuttajista merkittävimpiä ovat kampylobakteeri, salmonella, yersinia, listeria ja EHEC.

Tilanne Suomessa on hyvä, mutta taloudellisen tilanteen heikentyminen, elintarvikkeiden, eläinten ja rehujen tuonnin lisääntyminen sekä elintarviketuotantoon liittyvien elinkeinojen rakennemuutokset voivat huonontaa nykyistä tilannetta ja merkkejä tästä on jo nähtävillä.

Edellämainitut muutostekijät voivat lisätä myös mikrobilääkeresistenssin esiintymistä eläimissä ja elintarvikkeissa, jolloin resistenssin riski siirtyä ihmisiin lisääntyy.

(Lähteet: Zoonoosikeskus.fi ja Suomen zoonoosistrategia)

”Tautivapaus menetetään nopeasti: ei tarvita kuin tietämättömyyttä ja hieman huonoa onnea, niin eläintaudit saavat jälleen sijaa. Eläinten vapaa liikkuvuus ja ihmisten into tuoda eläimiä mukanaan lomamatkoilta ovat merkittäviä tartuntatautiriskejä. Taudit liikkuvat myös seuraeläinten mukana, samoin kuin antibioottiresistentit mikrobit.”

Tällä hetkellä laillisesti maahan tuotujen eläinten terveyttä pystytään kontrolloimaan rokotuksin, vasta-ainetutkimuksin ja lääkityksin. Tautien leviäminen laittomasti maahan tulleiden eläinten kautta vesittää tämän valvontakeinon.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot