Mainos
Mainos

Aila Lavasteelle Silmänkääntäjä-palkinto

Teatterinjohtaja Aila Lavaste on saanut Silmänkääntäjä-palkinnon

Teatterin tiedotuskeskus palkitsi teatterinjohtaja Aila Lavasteen Silmänkääntäjä-palkinnolla lauantaina Jyväskylässä. Joka toinen vuosi Maailman teatteripäivänä jaettava palkinto myönnettiin nyt neljännen kerran "läpimurron" tehneelle teatterialan ammattilaiselle.

Myös dramaturgina ja näytelmäkirjailijana mainetta niittänyt Lavaste, 53, on johtanut Jyväskylän kaupunginteatteria vuodesta 2001. Jyväskylää ennen Lavaste johti Kajaanin kaupunginteatteria. 90-luvun alkupuolella Lavaste toimi Vaasan kaupunginteatterissa dramaturgina.

Palkintoraadin mukaan Lavaste on pitänyt teatterinsa paikkana, jonka taiteellisesta linjasta ei ole taloudellisista paineista huolimatta tingitty. Johtajana Lavaste on sisäistänyt näkemyksen, jonka mukaan teatterin on itse luotava suhteensa ympäristöönsä ja erityisesti uuteen yleisösukupolveen.

Raati korosti myös Lavasteen kykyä rakentaa työyhteisöä ja puhdistaa ilmapiiriä. Samalla Lavaste on jatkanut taiteellista työtään näytelmäkirjailijana ja osallistunut aktiivisesti alan keskusteluun useilla eri foorumeilla.

Huomionosoituksen arvoa korostaa se, että tällä kertaa palkittuja oli vain yksi. Aiemmilla kerroilla palkinnon saajia on ollut aina vähintään kolme. Silmänkääntäjä-palkinnoksi Lavaste sai taiteilijahuivin ja matkastipendin.
Palkinnon nimi juontuu Pietari Hannikaisen vuonna 1846 kirjoittamasta Silmänkääntäjä-näytelmästä, joka on ensimmäinen julkisesti esitetty suomenkielinen näytelmä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme