Mainos
Mainos

Aleksanterin teatteri 120 vuotta

Vanha Suomen kansallisooppera Aleksanterin teatteri täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Talo juhlistaa merkkipäiväänsä tuottamalla syyskuussa Fredrik Paciuksen oopperan Kaarle kuninkaan metsästys.

Vuonna 1852 kantaesitetty teos on ensimmäinen Suomessa sävelletty ja suomalaiseen aiheeseen pohjautuva ooppera. Teoksen libreton on kirjoittanut Zacharias Topelius, jonka kerrotaan hämmästyneen kovin kuultuaan musiikin ensimmäistä kertaa. Topelius oli ajatellut kirjoittavansa kevyen huvinäytelmän, kun taas Pacius oli säveltänyt sanoihin mahtavan draaman.

Oopperan ensi-ilta on 16. syyskuuta, ja esityksiä on yhteensä kahdeksan syyskuun loppuun saakka. Teoksen ohjaa Ville Saukkonen. Solisteina laulaa niin Kansallisoopperassa hiljan debytoineita kuin Aleksanterin teatterissa uran luoneita laulajia, kuten Taru Valjakka ja Matti Lehtinen. Leonoran osan laulaa erinomainen Taina Piira, joka on ihastuttanut Kansallisoopperan yleisöä mm. Menottin Konsulissa ja Wagnerin Valkyyriassa.

Varuskuntateatterista oopperaksi

Aleksanterin teatteri valmistui vuonna 1879 Venäläiseksi varuskuntateatteriksi. Se rakennettiin Venäjän valtion rahoilla, ja rakennuskivet haettiin Bomarsundin linnoituksen raunioista Ahvenanmaalta. Teatterin avasi vuonna 1880 Pietarista saapunut italialainen oopperaseurue, joka esitti Charles Gounod n oopperan Margaretha.

Paciuksen Kaarle kuninkaan metsästys on esitetty viimeksi lyhennettynä näyttämöversiona Aleksanterin teatterissa 1959, jolloin näytännöllä juhlistettiin Paciuksen 150-vuotismuistoa. Nyt Kaarle kuninkaan metsästys nähdään kokonaisuudessaan.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot