Mainos
Mainos

Anish Kapoorin näyttely Helsingissä

Kuvataiteen supertähden, Anish Kapoorin näyttely avataan Helsingissä.

Suurista elämyksellisistä teoksista tunnetun kuvataiteilija Anish Kapoorin teoksia esitellään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa laajemmin. Intiassa syntyneen, nykyisin Lontoossa asuvan Kapoorin näyttely avataan lauantaina Helsingin Taidehallissa.

Kuvataiteilija Anish Kapoor saapuu kuin Rolling Stones kolmella jättirekalla. Valtavat teokset mahtuvat palasinakin vain vaivoin Taidehalliin. Esimerkiksi massiivinen Yellow-teos tuotiin viipaloituna kuin appelsiini, koottiin ja maalattiin Helsingissä: aluksi kolme kerrosta valkoista, sitten kuusi kerrosta keltaista. Jos teoksen maalipintaan olisi tullut pienikin kolhu, kaikki yhdeksän maalikerrosta olisi vedetty uudelleen.

-Täydellisyyttä ei ole olemassa. Mutta haluan töitteni olevan mahdollisimman viimeisteltyjä, taiteilija kertoo.

-Jos voi pienen hetken katsoa jotain täysin puhdasta, kokemuksessa on jotain abstraktia ja epätodellista. Se on kiinnostavaa ja mielestäni tärkeää. Kokemusta voisi jopa kutsua hengelliseksi, kuvailee Anish Kapoor.

Monet Kapoorin teoksista ovat perustaltaan hyvin yksinkertaisia. Keskipakoisvoima kääntää värjätyn veden kuperaksi peiliksi. Teokset perustuvat paikalla olevan katsojan kokemukseen. Ajan ja tilan tunne häviää. Yksinkertaisessa valkoisessa laatikossa näyttäisi olevan usvaa. Elämys heijastumista, valoista ja varjoista kiehtoo oudolla tavalla, jota kuva ei pysty välittämään.

-Tavallaan koen, ettei minulla taiteilijana ole mitään sanottavaa. Sillä ihminen, joka katselee teosta, luo sisällön. Emme me ole tyhjiä. Meillä on omat tarinamme, Kapoor sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme