Mainos
Mainos

Barbien luoja Ruth Handler kuollut

Maailman suosituimman nuken Barbien luoja Ruth Handler on kuollut. Handler oli kuollessaan 85-vuotias. Handler tunnettiin myös amerikkalaisen leluyhtiö Mattelin toisena perustajana. Ensimmäinen Barbie-nukke tuotiin markkinoille vuonna 1959 New Yorkin lelumessuille. Nukke oli välitön menestys, ja jo ensimmäisenä vuonna sitä myytiin 350 000 kappaletta. Nukke sai nimensä Handlerin tyttären Barbaran mukaan. Sarjan muutkin nuket, kuten Ken ja Skipper on ristitty Handlerin lasten tai lastenlasten mukaan.

Barbie-nukkea on myyty yli miljardi kappaletta 150 maassa. Siitä tulikin oleellinen osa länsimaisten tyttöjen lelukulttuuria, ja sen vaikutuksista kiistelivät niin psykologit kuin feministitkin. Kurvikas, muotitietoinen nukke koki vuosikymmenien mittaan lukuisia muodonmuutoksia. Uusimmassa versiossa nukella on mm. napa ja hillitympi silmämeikki. Barbiesta on olemassa melkoinen valikoima erilaisia etnisiä versioita. Ammattivalikoimakin on laajentunut mannekiinista lääkäriksi, astronautiksi ja jopa presidentiksi saakka. Ruth Handler sairastui syöpään 70-luvulla ja hän menehtyi syöpäleikkauksen jälkiseurauksiin.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme