Mainos
Mainos

Da Vinci kaivetaan haudasta Monan Lisan hymyn selvittämiseksi

Italialainen tutkijaryhmä aikoo nostaa taiteilija Leonardo da Vincin jäännökset haudasta.

Ryhmä aikoo selvittää, onko mestariteos Mona Lisa -maalaus maalarin salattu omakuva. Mona Lisan henkilöllisyys on kiinnostanut jo vuosisatoja.

- Jos onnistumme löytämään hänen pääkallonsa, voisimme rekonstruoida hänen kasvonsa ja verrata sitä Mona Lisaan, antropologi Giorgio Gruppioni kertoo Times -verkkolehdessä.

Mona Lisaa on epäilty sekä da Vincin äidiksi että firenzeläisen kauppiaan vaimoksi. Osa tutkijoista uskoo, että homoseksuaaliksi epäilty ja arvoituksia rakastava da Vinci maalasi itsensä naisena.

Ennen tämän arvoituksen ratkaisua tutkijoiden on ratkottava eräitä käytännön ongelmia. Ensimmäiseksi on ratkaistava, ovatko jäänteet todellakin da Vincin. Tutkijat ovat myös kiinnostuneita da Vincin kuolinsyystä. Syyksi on epäilty muun muassa tuberkuloosia, syfilistä ja lyijymyrkytystä.

Tutkijoiden mukaan neuvottelut haudan avaamisesta ovat sujuneet hyvin. Lopullinen lupa haudan avaamiseen saataneen kesällä.

Osa tutkijoista on kuitenkin vastustanut hanketta. Heidän mukaansa väite Mona Lisasta maalarin omakuvana on myytti, ja jäänteet pitäisi jättää rauhaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme