Mainos
Mainos

Elokuvaohjaaja Bresson kuollut

Ranskalainen elokuvaajaohjaaja Robert Bresson on kuollut 92-vuotiaana. Hän kuoli Pariisissa lauantaina, mutta julkisuuteen mestariohjaajan poismenosta kerrottiin vasta nyt.

Bresson on yksi elokuvahistorian merkittävimmistä ohjaajista. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Papin päiväkirja (1950), Kuolemaantuomittu on karannut (1956) ja Taskuvaras (1959). Seuraavan sukupolven tunnetuimpiin ranskalaisohjaajiin kuuluva Jean Luc Godard on sanonut, että Bresson merkitsi ranskalaiselle elokuvalle samaa kuin Dostojevski venäläiselle kirjallisuudelle ja Mozart saksalaiselle musiikille. Bressonin töitä pidetään elokuvailmaisuna puhtaimmillaan.

Bresson syntyi Etelä-Ranskassa syyskuussa 1907. Hän työskenteli maalarina ennen elokuvaohjaajan uraansa, jonka hän aloitti lyhytelokuvalla vuonna 1934. Toisessa maailmansodassa Bresson joutui vangiksi. Vapauduttuaan hän ohjasi jo sodan aikana ensimmäisen pitkän elokuvansa Synnin enkelit. Yhteensä Bresson ohjasi 13 elokuvaa. Hänen viimeinen ohjaustyönsä oli elokuva L argent, Raha, vuonna 1983.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme