Mainos
Mainos

Grönlantilaiset pitävät kiinni perinteistään

Grönlannin itsehallintoalue pyrkii uuden vuosituhannen alussakin pitämään kiinni vanhasta kulttuuriperinnöstään 55 000 asukkaansa voimin.

Rovaniemen Arktikumissa esitellään tällä viikolla saaren nykyistä kulttuuria. Vaikka Grönlanti on yksi maapallon vaikeammin tavoitettavia paikkoja ehtivät muun maailman vaikutukset sinnekin nopeasti.

Silamiut on Grönlannin ainoa ammattiteatteri. Sen ohjelmisto kumpuaa sekä vanhasta perinteestä -kuten rummunlyönnistä- että muualta tulleista nykyaikaisista vaikutteista, aina rockista moderniin tanssiin. Vaikka Grönlanti on osa Tanskan kuningaskuntaa, eivät gröntilaiset omalla saarellaan ole vähemmistökansa. Niinpä Grönlannin kielen vahvalla asemalla on suuri merkitys.

Apulaisprofessori Per Langgård Nuukin yliopistosta arvioi, että Grönlannin kulttuuri on säilynyt hyvin verrattuna muihin vähemmistökulttuureihin. Mutta muun maailman vaikutteet ulottuvat maailman pohjoisimpaan alkuperäiskansan asuttamaan kylään Siorapalukiin kuten muuallekin Grönlantiin.

Tapahtumassa esimerkiksi Tiina Itkosen valokuvat kertovat nykypäivän ihmisten arjesta. Vanhaa kulttuuria arvostetaan paljon, mutta nuoriso on löytänyt sille uusia muotoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme