Mainos
Mainos

Guggenheim-selvitys antikliimaksi – päätös siirtyy puolellatoista vuodella

Helsingin kaupungin päättäjät näyttivät pettyneiltä kuultuaan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdotuksen Guggenheim-yhteistyön jatkamisesta.

– Täydellinen antikliimaksi, sanoi yksi valtuutettu luottamuksellisesti.

Pajusen esitys pilkkoo päätöksenteon ja lykkää sitä eteenpäin.

Tärkein asia, talous, on edelleen täysin ratkaisematta. Yksityisiltä ei ole saatu mitään sitoumuksia tai edes uskottaviksi mainittuja lupauksia.

Nyt Pajunen esittää säätiön perustamista järjestämään arkkitehtuurikilpailun ja keräämään yksityisiltä tukijoilta konkreettisesti rahaa museon lisenssimaksuihin.

Takapakkina odottelumaksu

Ehdotuksessa on joidenkin mielestä huononnuksena lupaus maksaa Guggenheim-säätiölle niin sanottua lisenssimaksua myös odotteluajalta, ennen kuin rakennusprojekti voisi käynnistyä aikaisintaan syksyllä 2013. Maksu on 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Tähän mennessä Helsingin kaupunki on jo maksanut selvitystyöstä miljoona euroa, sen lisäksi yksityiset säätiöt, Suomen kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden osallistuivat Guggenheim-selvitykseen yhteensä 750 000 eurolla.

Pajusen ehdotuksen mukaan Helsinki ei saisi takaisin odotteluajan lisenssimaksuja jos hankkeesta luovutaan.

Yhteensä kaupungin maksettavaksi tulisi siis neljä miljoonaa euroa ennen mahdollisen rakentamisen alkamista..

Puurakenne suosikkina

Pajusen ehdotuksen mukaan arkkitehtuurikilpailussa suositaan puurakentamista. Tätä varten Työ-ja elinkeinoministeriö on luvannut 800 000 euron määrärahan Helsingin kaupungin käyttöön.

Sen kustantaisivat kuitenkin veronmaksajat vaikkakin valtion budjetista.

Rahoituksessa pyritään edelleen tasajakoon valtion ja Helsingin kaupungin kesken – tavoite joka on ollut esillä jo pitkään saamatta mitään konkreettisempaa toteutusta.

Tämän päivän selvitykseltä oli odotettu uusia yksityiskohtia, jotka ehkä kääntäisivät Guggenheim-hankkeen vastustuksen. Mitään ratkaisevaa parannusta selvityksessä ei näytä olevan.

Pajusen esitys menee nyt kaupungin hallitukselle virallisesti ensi viikon maanantaina ja valtuustolle 9. toukokuuta.

Epäviralliset arviot pitävät sen läpimenoa epävarmana.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot