Mainos

Hugo Simbergin perhekansio valottaa taiteilijan elämää

Taiteilija Hugo Simbergin pojanpoika haluaa vaalia isänsä keräilemää arkistoa ja tuoda sitä myös tutkijoiden ja kirjailijoiden käyttöön sähköisessä muodossa.

Taiteilija Hugo Simbergin pojanpoika Jan Simberg on tuonut julkisuuteen tähän asti perheen piirissä säilytettyä arkistomateriaalia taiteilijasta. Perhearkistossa on reilut 50 kansiota valokuvia, muistiinpanoja ja luonnoksia Hugo Simbergin työstä ja elämästä. Osa materiaalista on ennen julkaisematonta.

Perheen piirissä säilyneen arkiston on kerännyt Hugo Simbergin poika Tom Simberg, joka hiljakkoin kuoli 95 vuoden ikäisenä. Hänen poikansa Jan Simberg kertoo haluavansa tuoda isänsä tarkkaan vaaliman arkiston tutkijoiden ja kirjailijoiden käyttöön. Jan Simberg on työstänyt arkistoa siirtämällä sitä sähköiseen muotoon.

Perhearkiston materiaalia on ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä Tampereen tuomiokirkon kesänäyttelyssä Minun tuomiokirkkoni. Hugo Simberg maalasi tuomiokirkkoon 1900-luvun alkuvuosina muun muassa freskot Haavoittunut enkeli, Kuoleman puutarha ja seiniä laajasti koristavan teoksen köynnöstä kantavasta 12 pojasta. Kirkon näyttelyssä voi elokuun loppuun asti tutustua Simbergien kolmeen perhekansioon, joihin on koottu tuomiokirkon freskoja koskevaa materiaalia.

Tuomiokirkkoon tuoduista arkistokansioista löytyvät köynnöstä kantavien poikien malleina toimineiden henkilöiden nimet kahta lukuunottamatta. Joistakin pojista on säilynyt jopa osoitetiedot.

Arkistokuvista on nähtävissä, että freskoa on maalattu poika kerrallaan, ja mallina on käytetty kustakin pojasta tehtyä öljyvärimaalausta. Hugo Simberg myi öljyvärimaalaukset myöhemmin, ja Tom Simberg on kerännyt arkistoon taulujen kulloisetkin tiedossa olleet omistajat. Kaksi köynnöksen kantajien harjoitelmaa on nykyään Ateneumin kokoelmissa.

Monien suomalaisten rakastama Haavoittunut enkeli on perhearkistossa hyvin dokumentoitu. Esimerkiksi enkelin mallina istuneesta tytöstä on useita kuvia kuten myös paareja kantaneista pojista.

Jan Simberg odottaa arkistoiden olevan hyödyksi tutkijoille, sillä tietoa on niin maalausten aiheiden syntymisestä kuin tekniikastakin. Arkiston lainaamisessa Simbergit haluavat olla kuitenkin tarkkoja, sillä ne sisältävät myös yksityisasioita.

Jan Simberg toi perheensä piirissä vuosikymmeniä kerätyn arkiston kansioita esille Tampereen tuomiokirkon näyttelyyn eilen. Haavoittuneen enkelin mallista kansioissa on useita kuvia.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.