Mainos
Mainos

Ilmaveivi, jytky ja karppaus pääsivät sanakirjaan

Uuteen kielitoimiston sanakirjaan tulee yli 2000 uutta hakusanaa, niiden joukossa viime vuonna yleiseen käyttöön tulleet jytky, ilmaveivi ja karppaus. Mutta yllätys: jytky-sana ei olekaan perussuomalaisten Timo Soinin keksimä, vaan vanha murresana.

Urheilun parissa on myös jo aiemmin tunnettu sana ilmaveivi. Karppaus sen sijaan on viime vuosien tuotos, mutta on pesiytynyt yleiskieleen vasta viime vuonna.

Lisäksi uusina sanoina mukaan pääsevät elinaikakerroin, takuueläke, lohturuoka ja annoskateus.

Kielitoimiston mukaan kaikki uuteen versioon tulevat sanat eivät suinkaan ole uusia – osa sanoista on vain yksinkertaisesti unohdettu ottaa sanakirjaan mukaan. Tällaisia unohdettuja, mutta nyt mukaan pääseviä sanoja ovat häävalssi, pyykkiteline ja metsämansikka.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemasta Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy tänä keväänä uusi sähköinen versio. Versioita on nyt ilmestynyt kolme: ensimmäinen vuonna 2004 ja toinen 2008. Niiden välissä julkaistiin myös painettu kirja vuonna 2006.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme