Mainos

Jäätteenmäki vaatii Stubbilta lisäpuuttumista typerään tuhlaukseen

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ihmettelee, miksi Eurooppa-ministeri Alexander Stubb ei vastaa kunnolla suomalaismeppien vaatimukseen lopettaa parlamentin istunnot Strasbourgissa ja keskittää ne Brysseliin.

– Vastaus ensimmäisen vetoomukseemme ei ollut riittävän konkreettinen, kertoo Jäätteenmäki. – Siksi lähetimme toisen kirjeen, johon emme ole saaneen edes vastausta.

– Tähän typerään tuhlaukseen pitäisi puuttua nyt kun EU vaatii Kreikkaa säästämään, mutta tuhlaa itse pitämällä osan parlamentin istunnoista Strasbourgissa, sanoo Jäätteenmäki MTV3:lle.

EU-parlamentin jäsenten, 5 000 virkamiehen ja rekkalasteittain kuljetettavien asiakirjojen siirtäminen neljäksi päiväksi joka kuukausi Brysselistä Strasbourgiin maksaa 200 miljoonaa euroa budjettikaudessa, joka on seitsemän vuotta.

– Tässä ei ole mitään järkeä, sanoo Jäätteenmäki. –Tuhlataan aikaa ja luonnonvaroja.

Toisessa kirjeessä Stubbille sanotaan: ”hyvä eurooppaministeri Stubb, kiitämme vastauksesta. Luotimme teidän entisenä parlamentin jäsenenä ymmärtävän kahden istuntopaikan ongelman ja jatkavan meppikautena tärkeinä pitämienne asioiden eteenpäinviemistä myös ministerinä.

Ette antanut vastausta siihen, aiotteko ottaa Strasbourg-kysymyksen esille Suomen hallituksessa ja neuvostossa muiden jäsenmaiden kanssa. Me Euroopan parlamentin jäsenet emme ehdottaneet istuntopaikan kytkemistä Suomen rahoitusneuvotteluihin. Tarjosimme Euroopan kansalaisten ja parlamentin jäsenten laajasti tukemaa ratkaisua, joka auttaisi myös tämän hetken unionin taloustilanteessa. Ajatus maiden välisestä kostomentaliteetista ei mielestämme kuulu EU-yhteistyöhön.

Korostamme, että kahden istuntopaikan aiheuttamat kustannukset syövät kaikin tavoin EU:n legitimiteettiä. Tämä ei ole pelkästään Suomen, vaan kaikkien jäsenmaiden asia. Toteatte myös, että nyt ei ole aika keskustella Strasbourgista luopumisesta. Miten kauan mielestänne EU:n voidaan antaa jatkaa tällaista perusteetonta rahan, ajan ja ympäristön tuhlausta?

Me parlamentin jäsenet aiomme pitää asiaa esillä niin kauan kuin se on tarpeellista ja toivomme, että EU-ministerimmekin kokisi asian tärkeäksi.”

Allekirjoittajina ovat Anneli Jäätteenmäki, Satu Hassi, Riikka Manner, Mitro Repo, Sampo Terho, Sari Essayah, Liisa Jaakonsaari, Tarja Cronberg ja Hannu Takkula.

– Ranska on juuri ilmoittanut vähentävänsä budjettiavustusta EU:lle, siellä on presidentin vaalit ja juuri nyt asiaan voisi vaikuttaa, sanoo Jäätteenmäki.

Aiemman MTV3:n kirjottaman jutun mukaan osapuolet olivat eri mieltä siitä, oliko Stubb vastannut ensimmäiseenkään kirjeeseen.

Paluu kotimaan politiikkaan?

Jäätteenmäki seuraa kotimaan politiikkaa ja Keskustan puoluejohdon valintaa, mutta vain matkan päästä.

– Ei ole edes käynyt mielessä osallistua. Samaan virtaan ei pidä astua kahtaa kertaa, toistaa entinen pääministeri perusteluaan.

– Minun paikkani on täällä. Aion asettautua ehdolle seuraavissakin EU-parlamentin vaaleissa.

Jäätteenmäki on ahkera lukija.

– Laukussa on aina asiakirjojen lisäksi jokin romaani. Se on minun tapani rentoutua.

Anneli Jäätteenmäki on yksi MTV3:n kirjasuosittelijoista. Hän kertoo mitkä viisi kirjaa hän antaisi lahjaksi tärkeälle nuorelle. Jäätteenmäki on valinnut lahjaksi ne kirjat, jotka hänelle itselleen ovat merkinneet eniten.

Lue mitkä viisi kirjaa Anneli Jätteenmäki antaisi lahjaksi Sinulle.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot