Mainos
Mainos

Jorma Uotinen: Taide muuttaa maailmaa

Taiteilija Jorma Uotinen on elävä esimerkki siitä, miten kulttuurielämys voi muuttaa koko elämän kulun. Hän kertoi MTV:n järjestämässä SuomiAreenassa halunneensa viisivuotiaana ostaa omakseen Porin teatterin.

Teatterin omistajaksi hän halusi siksi, että voisi tehdä sukulaisilleen näytelmän. Viisi vuotta myöhemmin unelma alkoi toteutua pienin askelin.

- 10-vuotiaana hain töihin Porin teatteriin. Pääsinkin sitten tekemään siellä jotain ja toteuttamaan itseään, Uotinen kertoili elämänsä kulusta kulttuuritalo Annankatu 6:ssa käydyssä keskustelussa.

Uotisen kanssa samaan tilaisuuteen kulttuurikokemuksia ylistämään olivat saapuneet myös Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Tommi Hoikkala, graafikko ja graffititaiteilija Tuomo Longi sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön taideyksikön johtaja Paula Tuomikoski. He huomauttivat että, vaikka kaikki eivät kulttuurialalle suuntaudukaan, on jokaisella oikeus kulttuurielämyksiin.

- Elämykset kasvattavat ja laajentavat maailmankäsitystä.

Koulujen olisi keskustelijoiden mielestä tärkeä antaa pohja taiteelliselle ilmaisulle. On kuitenkin löydettävä sopiva kontrollinmäärä. Nuoria ei saa sitoa, mutta ei sovi myöskään mennä olkaa vain luovia -tasolle.

- Oppimiskokemus ja luovuuden into on lähdettävä myös nuorista, ei pelkästään pedagogista. Tähän ongelmaan pitää löytää parempia ratkaisuja, tutkimusjohtaja Hoikkala huolehti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme