Mainos

Kain Tapperin laaja näyttely esillä Tampereella

Sara Hilde'nin taidemuseo Tampereella esittelee syksyllä kuvanveistäjä Kain Tapperin tuotantoa. Yleisölle näyttely avautuu lauantaina 22. syyskuuta. Näyttely on esillä 13:nteen tammikuuta saakka.

Näyttelyn pääpaino on Kain Tapperin uusimmassa tuotannossa. Tuorein työ on äskettäin valmistunut pääministeri Paavo Lipposen muotokuva. Esillä on kaikkiaan noin sata veistosta ja reliefiä sekä lähes sata piirustusta.

Piirrokset avaavat uuden näkökulman Kain Tapperin taiteeseen. Tapper on itse sanonut, että hän "ajattelee piirtämällä". Piirroksista vain harvat ovat olleet aiemmin esillä.

Taiteilija 71-vuotiaana täydessä iskussa

Akateemikko Kain Tapper, 71, on merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. 1950-luvulla alkanut pitkä luomiskausi on tuottanut lukuisia tunnettuja ja kohuttujakin teoksia.

Kain Tapper tunnetaan omaperäisenä puunveistäjänä, jonka teoksille on tyypillistä maalauksellinen pinnankäsittely. Teokset ovat saaneet paljon vaikutteita luonnosta. Vuosien myötä teoksiin on tullut myös piirteitä vanhojen kulttuurien taiteesta, etenkin etruskitaiteesta.

Museonjohtaja Timo Vuorikoski sanoi näyttelyn lehdistötilaisuudessa torstaina, että Kain Tapper on edelleen taiteilijana "täydessä iskussa". Siksi näyttely ei ole mikään koko tuotannon katselmus vaan taiteilijan elämäntyön esittely "tähän pisteeseen saakka".

Käsittelee puuta kuin savea

Näyttelyä yhdessä Kain Tapperin kanssa valmistellut amanuenssi Riitta Valorinta arvioi, että Tapperin 90-luvun teokset ovat tunnetumpia maailmalla kuin Suomessa. Tapperin töitä on ollut esillä mm. Pohjoismaissa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Portugalissa. Näyttelyä on koottu kaksi vuotta. Tänä aikana Riitta Valorinta on perehtynyt myös taiteilijan työskentelytapaan.

-Tapper käsittelee puumateriaalia niin kuin savea, Valorinta havainnoi.

Lehdistötilaisuudessa kerrottiin Kain Tapperin uudesta Tanskaan valmistuneesta työstä. Viime kuussa Jellingin kongressikeskuksessa Etelä-Jyllannissa paljastettu reliefi on suurin Tapperin koskaan tekemä taideteos. Puisen, harmaaksi patinoidun reliefin pinta-ala on 80 neliömetriä. Työ on sijoitettu kahteen kerrokseen.

Teoksia esillä myös videolla

Hilde'nin museon näyttelyyn liittyy 240-sivuinen näyttelykirja sekä videoesityksiä. Museossa voi katsoa mm. Rax Rinnekankaan videoteoksen Emma - veistäjän levottomuus sekä dokumentin Tapperin julkisista veistoksista.

Pienimmille - ja miksei myös isommille - katsojille esitetään videota Karvakuonojen Ransun näköismuotokuvan synnystä.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot