Mainos
Mainos

Kalliokuvien tutkija Eero Autio kuollut

Kalliokuvien tutkija Eero Autio kuoli 13. maaliskuuta Varkaudessa 77 vuoden iässä ankaran sairauden murtamana. Hän julkaisi vuonna 1981 esikoiskirjansa Karjalan kalliopiirrokset, joka on jo noussut klassikon asemaan tutkimusalallaan.

Karjalan kalliopiirrokset -kirjasta lähti nousemaan alan tutkimus ja harrastus Suomessa. Vuonna 1993 Eero Autio julkaisi seuraavan kirjansa Kultasarvipeura ja sen klaani. Pääteoksekseen hän ajatteli vuonna 2000 ilmestynyttä kirjaa Kotkat, hirvet, karhut: permiläistä pronssitaidetta. Lisäksi hän kirjoitti aihepiiristä lukuisia artikkeleja eri lehtiin.

Aution tutkijanurasta huomattavan osan muodostivat tutkimusmatkat kalliokuvien äärelle. Hänelle tulivat tutuiksi Äänisen ja Vienanmeren kalliopiirrokset, Kuolan kalliokuvat sekä Uralin luolat, joiden upeat kalliokuvat ja niihin liittyvä esineistö olivat hänen viimeisiä kiinnostuksen kohteitaan.

Tutkijanurallaan Autio loi läheiset suhteet virolaisiin ja venäläisiin alan tutkijoihin. Mieluisaa hänelle oli löytää tutkijatovereita Venäjän pohjoisosia asuttavien suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudesta.

Koulutukseltaan Eero Autio oli filosofian kandidaatti. Hän toimi Varkaudessa kansakoulun- ja peruskoulunopettajana vuodesta 1948 lähtien eläkkeelle jäämiseensä saakka.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme