Mainos
Mainos

Kansainvälinen Jorma Panula -kapellimestarikilpailu alkaa Vaasassa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen Jorma Panula -kapellimestarikilpailu alkaa Vaasassa huomenna ja päättyy finaaliin perjantaina.

Mukaan on valittu 19 kapellimestaria Pohjoismaista ja Baltiasta. Kilpailuun pyrki kolmisenkymmentä kapellimestaria, joista tuomaristo valitsi 19. Heistä kymmenen on suomalaisia. Muut kilpailijat tulevat Tanskasta, Ruotsista, Virosta, Norjasta ja Latviasta. Kilpailu alkaa huomenna orkesteroinnilla. Kilpailussa haetaan monipuolista orkesterinjohtajaa. Kilpailijat johtavat Vaasan kaupunginorkesterista ja ja Uumajan sinfoniaorkesterista yhdistettyä kokoonpanoa, jossa soittaa yli 60 muusikkoa. Kilpailukappaleiksi on valittu vähemmän kuultua ja levytettyä musiikkia.

Sibeliusta ja Kantelista

Kilpailun yksi pakollisista teoksista on Sibeliuksen viulukonsertto. Vuorion säätiö on tilannut kilpailuun myös uutuusteoksen säveltäjä Tuomas Kanteliselta. Tilausteos Scenes on pieni sarja orkesterikuvioita. Säveltäjä kertoo halunneensa tehdä teoksesta ensisijaisesti sellaista hyvää käyttömusiikkia, jota kuullaan kilpailun jälkeenkin. Kantelinen tunnetaan elokuvasäveltäjänä, joka on tehnyt useita sävellyksiä elokuviin ja tv:lle.

Kilpailun järjestävät Viljo ja Maire Vuorion säätiö sekä Vaasan kaupungin kulttuurilautakunta. Vuorion säätiö perustettiin runsas vuosi sitten edistämään ja tukemaan klassista musiikkia Vaasassa. Suunnitelmissa on, että kapellimestarikilpailu järjestetetään Vaasassa viiden vuoden välein.

Kilpailun kokonaisbudjetti on hieman yli miljoona markkaa, josta säätiön osuus on 700 000 markkaa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme