Mainos
Mainos

Kansallisoopperassa kuohuu jälleen

Kansallisooppera tuntuu seilaavan myrskyisissä vesissä. Kun yksi kohu laantuu, tuntuu seuraava jo alkavan. Viimeisimmässä kiistassa kansallisooppera on ottanut 17-vuotiaita balettikoululaisia ammattitanssijoiden tilalle työsopimuskiistan vuoksi.

Luottamusmies Jouka Valkaman mukaan työnantaja on kieltäytynyt neuvottelemasta ammattitanssijoiden kanssa.

- Tässä on kysymys uudesta tavasta tulkita sopimusta, jossa mahdollistetaan harjoituksen pituudeksi seitsemän tuntia reilun 60 euron harjoituskorvauksella. Tuntipalkka jäisi siinä maksimipituudessa alle 10 euroon. Olemme katsoneet, että se on aivan liian pieni ja siitä olisi haluttu neuvotella, Valkama kuvailee tilannetta.

Kiista koskee vajaata kymmentä freelance tanssijaa.

- Nyt nämä tanssijat ovat ilman työtä ja ilman palkkaa. He ovat jääneet ilman sopimusta, koska työnantajapuoli ei ole suostunut neuvottelemaan, ja koska he eivät ole suostuneet allekirjoittamaan sopimusta vaadituilla ehdoilla. Heidän tunnelmansa on tietysti epätoivoinen, Valkama toteaa.

Johtamiskulttuuri ongelman ydin

Kansallisoopperan ongelman ydin näyttää olevan johtamiskulttuuri, joka tuntuu työntekijöistä täydelliseltä sanelulta.

Jouka Valkaman mukaan talon toimintakulttuuri on muuttunut rajusti viime vuosina. Valkama pitää johdon toimia lyhytnäköisenä.

- Aika näyttää, kuinka järkevää tämä on. Taiteilijoiden näkökulmasta tuntuu siltä, että heidän mielipidettään ja näkemyksiään voisi kuunnella vähän enemmän tässä muutosprosessissa, Valkama valittaa.

- Koemme olevamme kuitenkin tietyllä lailla oman alamme asiantuntijoita.

Kansallisoopperan baletin tanssijat keskustelevat mahdollisista toimenpiteistä vastalauseena työnantajan toimille. Suunnitelmia hankaloittaa se, että tanssijat kuuluvat kahteen eri liittoon sopimusstatuksestaan riippuen.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot