Mainos
Mainos

Kansallisoopperassa kuohuu jälleen

Oopperatalo

Kuohunta Kansallisoopperassa ei näytä laantuvan uuden johtajankaan myötä. Pitkään jatkunut kiista eläkkeistä huipentui tänään balettitanssijoiden, solistien ja kuoron ulosmarssiin.

Kansallisoopperan hallitus on ilmoittanut, että näille ammattiryhmille maksettavaa lisäeläkettä leikataan yleisen työeläkeuudistuksen myötä. Henkilöstöryhmät eivät hyväksy päätöstä.

Henkilöstön mukaan lisäeläke on korvaus muita alemmasta eläkeiästä, eikä se kuulu yleisen työeläkkeen piiriin. Balettitanssijoiden eläkeikä on 44 vuotta, kuorolaulajilla ja solisteilla se on 55 vuotta.

Oopperan väki vei protestinsa kulttuuriministeri Stefan Wallinin sekä 2. valtionvarainministeri Ulla-Maj Wideroosin tiettäväksi. Ulosmarssia ei jatkettu pidempään, vaan taiteilijat palasivat reilun tunnin Arkadianmäen-retkensä jälkeen töihin.

Luottamusmies Aakio huomauttaa että ellei leikkausta peruta, henkilöstö voi uudistuneen lain mukaan lykätä eläkkeelle jäämistään.

- Halutaanko oopperassa nähdä 60-vuotiaita ballerinoja tai kuunnella minun vibraattoani kuusikymppisenä, hymähti Aakio.

- Fysiikka sanelee meidän työuramme.

Kansallisoopperan johtaja Päivi Kärkkäinen toteaa, että oopperan eläkeuudistus on tasa-arvoinen muiden palkansaajien kanssa.

- Se leikkaa eläkkeita samalla tavalla kuin muuallakin työelämässä, sanoo Kärkkäinen.

Vaikka erimielisyydet olivat oopperan hallituksen tiedossa, ulosmarssi tuli johtajalle yllätyksenä.

- Asioista pitäisi voida sopia talon sisällä.

Luottamusmies Aakion mukaan henkilöstö on pyrkinyt pitkään hallituksen puheille, mutta pyyntöihin ei ole vastattu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme