Mainos

Karpolle valtion journalistipalkinto - viisi vuosikymmentä ihmisen asialla

Neljä ansioitunutta journalistia on vastaanottanut tämänvuotisen valtion journalistipalkinnon.

Palkinto on myönnetty Karpolla on asiaa -ohjelmasta tutulle Hannu Karpolle, rock-journalisti, päätoimittaja Timo Kanervalle, Yleisradiossa työskennelleelle Liisa Tukkimäelle sekä päätoimittaja Janne Virkkuselle.

Palkintoperusteissa korostuivat mm. erittäin mittava kokemus ja palkinnonsaajien omalaatuinen avarakatseisuus.

Hannu Karpon työura on kestänyt jo viisi vuosikymmentä.

Hannu Karpo on toiminut journalistina suomalaisessa mediassa yhteensä 53 vuoden ajan, joista 50 vuotta televisiossa sekä Yleisradiossa että MTV3:lla. Hannu Karpo kuuluu televisiomme pioneerisukupolveen.

Hän aloitti työnsä Yleisradiossa jo televisiotoiminnan perustamisvuonna 1958. Alusta alkaen hän rakensi oman persoonallisen tyylinsä, karttaen uutis- ja ajankohtaisohjelmissa niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin esikuvia.

Toimittaja/tuottaja Karpon journalistinen työura on Suomessa ainutlaatuinen. MTV:ssä pisimpään samalla tekijänimellä, vuodesta 1983, jatkunut ajankohtaisohjelma "Karpolla on asiaa" kehittyi vuosikymmenten aikana ohjelmana instituutioksi, jossa kuului aidosti kansan ääni.

Hannu Karposta kansalaiset saivat herkän kuuntelijan ja purkautumisväylän yhteisesti kokemilleen vääryyksille tai muille epäkohdille. Hannu Karpo on ollut aidosti ohjelmiensa päähenkilöiden puolella ja kysynyt sitkeästi päättäjiltä moraalia tehtyjen ratkaisujen takaa.

Rockia ja rauhaa

Timo Kanerva on suomalaisen rock-journalismin pioneeri. Hän on työskennellyt Soundin päätoimittajana elokuusta 1975 lähtien. Hän on ollut yksi niistä, jotka ovat olleet luomassa perustaa kotimaiselle rockkulttuurille.

Kanerva on kulkenut mukana koko suomalaisen rockkulttuurin kasvun ja kansainvälistymisen ajan. Nykyisin rock on merkittävä osa kulttuurielämää myös Suomessa. Myös rockin viennistä ja saavutuksista ulkomailla raportoidaan, kuten muidenkin kulttuurin alojen vastaavista.

Työnsä ohella Kanerva on kirjoittanut, toimittanut ja kääntänyt kirjoja alaltaan. Lisäksi hän on tehnyt Yleisradioon lukuisia popmusiikkia käsitteleviä ohjelmia sekä esseesarjoja. Oma lukunsa ovat kuunnelmat.

Toimittaja Liisa Tukkimäki aloitti yli 35 vuotta kestäneen uransa Yleisradiossa v.1972. Hänet valittiin ensimmäiseksi varsinaiseksi juontajaksi radion vastaperustettuun Tänään iltapäivällä -ajankohtaisohjelmaan. Juontajatehtävien lisäksi hän teki 70-luvulla lukuisia reportaasi- ja haastattelumatkoja kotimaassa ja selosti radioon mm. Ruotsin kuninkaalliset häät kesäkuussa 1976.

Filosofian kandidaatti Liisa Tukkimäki on toisen polven journalisti ja hänen uransa Yleisradiossa on ollut hyvin laaja: radion ajankohtaisohjelmien lisäksi hän on ollut toimittajana radion kulttuuritoimituksessa sekä mm. myös Kansanradiossa 1980-luvun alkupuolella.

Päätoimittajan pallilla

Janne Virkkunen on eräs Suomen ansioituneimmista päätoimittajista. Janne Virkkunen valmistui 1967 Sanoma Oy:n ensimmäiseltä vuosikurssilta.

Tehtyään merkittävän uran Helsingin Sanomien politiikan toimituksessa, hän tuli lehden päätoimittajaksi 1989 ja vastaavaksi päätoimittajaksi 1991 jossa tehtävässä hän oli vuoteen 2010.

Virkkunen oli tarkka siitä, ettei päätoimittajan ja lehden riippumattomuus tule mitenkään uhatuksi. Sen vuoksi hän ei suostunut ottamaan vastaan luottamustehtäviä kuin omaan ammattiin liittyen ja niitäkin perusteellisen harkinnan jälkeen.

Janne Virkkunen on keskittynyt sananvapauskysymyksiin sekä lehdistönvapauteen, joiden toteutumista Kansainvälinen lehdistöinstituutti (IPI) seuraa kaikkialla maailmassa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi valtion journalistipalkinnot Säätytalolla Helsingissä.

Pitkästä ja merkittävästä journalistisesta urasta myönnettävä Valtion journalistipalkinto on suuruudeltaan 7 500 euroa. Palkinnot jaettiin nyt kahdennenkymmenennen kerran.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot