Mainos
Mainos

Kirjailijoiden apurahajärjestelmään ei puututa

Eduskunta on hylkäämässä apurahalain muutosehdotuksen, jossa esitettiin että kirjastoapurahoja voisi jatkossa myöntää myös ulkomailla pysyvästi asuville kirjailijoille, kuvataitelijoille tai kääntäjille.

Kirjailijoille, kääntäjille ja kuvataiteilijoille tarkoitettuja valtion apurahoja voivat jatkossakin saada vain sellaiset henkilöt, jotka asuvat tai ovat asuneet Suomessa pysyvästi.

Eduskunta on hylkäämässä hallituksen ehdottaman muutoksen, jolla tämä ehto olisi poistettu apurahalaista. Asia varmistui tänään, kun eduskunnan sivistysvaliokunta yksimielisesti torjui hallituksen muutosesityksen.

Muutosesityksen taustalla oli EU:n komission Suomelle antama huomautus suomalaisesta kirjastoapurahajärjestelmästä. Nyt haluttiin varmistaa, ettei lakeihin jäisi tässäkään asiassa kansalaisuuteen perustuvaa suoraa tai epäsuoraa syrjintää. Sivistysvaliokunnan mielestä EU:n huomautus on otettu huomioon taannoisessa tekijänoikeuslain muutoksessa, eikä ehdotettu muutos ole tarpeellinen.

Kirjastoapurahat ovat yhteiskunnan tärkein tuki suomalaisille kirjailijoille. Apurahoja ei myönnetä lainausmäärien perusteella, vaan harkinnanvaraisesti kirjallisten tai taiteellisten ansioiden ja tarpeen mukaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme